Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Snowzilla blokirala istočnu obalu SAD


Washington DC

Milioni ljudi na istočnoj obali SAD suočavaju se s velikim izazovima na početku radne sedmice u snijegom okovanim gradovima. Javni je prijevoz neredovan, mnogi su putevi još uvijek neprohodni, a saobraćaj na aerodormima više nalik igrama na sreću.

Neke institucije, poput ureda Vlade u Washingtonu, baš kao i mnoge škole ostaju zatvorene, iako je snijeg prestao padati. Skinuta je i zabrana putovanja, ali se Njujorčanima preporučuje da izbjegavaju vožnju po cestama koje su zaledjene.

Mećava koja je zahvatila gradove poput New Yorka i doslovno paralizira život u tom velikom gradu, naziva se Snowzilla-om, kao asocijacija na Godzilu. Zahvaćeno je bilo 85 miliona ljudi, a čak 300 hiljada njih je ostalo bez struje.

Iz različitih razloga, od posljedica nevremena samo u New Yorku je umrlo 29 ljudi. Najveći dio u saobraćajnim udesima, od trovanja ugljen-monoksidom i od srčanih udara prilikom čišćenja snijega.

Gradonačelnik Washingtona zamolio je gradjane da se još danas ne voze automobilima kako bi se putne „žile kucavice“ u gradu temeljito očistile, te objavio kako će ograničeni javni prijevoz kasniti, ali će zato biti besplatan.

Državni službenici u cijeloj Virginiji dobili su slobodan dan, i u ponedjeljak neće raditi. Dok su aerodromi u New Yorku, Baltimoreu i Philadelphiji djelimično otvoreni, ipak je više stotina letova otkazano.

Snijeg je prestao padati u subotu uveče, ali je za sobom ostavio nanose visoke preko metra. Većina gradova na istočnoj obali bilježi drugi rekord u visini snijega, od 1869.godine. Čak 11 saveznih država proglasilo je vandredno stanje.

U medjuvremenu hladni val je zahvatio istočnu Aziju, Hong Kong, jugoistok Kine i Japan. Na Tajvanu je prijavljeno 50 smrtnih slučajeva, a u Južnoj Koreji je „zarobljeno“ najmanje 60000 turista.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG