Dostupni linkovi

Snowboard otvara takmičenja u Sočiju


Trening uoči početka takmičenja
Nadmetanja na Olimpijskim igrama u Sočiju zvanično počinju u četvrtak, 32 sata prije ceremonije otvaranja.

Prvo su na programu nadmetanja u snowboardu u Ikstrim parku, u planinama iznad Sočija.

Paralelno, Sjedinjene američke države su upozorile avio kompanije koje lete direktno u Rusiju na opasnost da se u pastama za zube može kriti eksploziv.

Tokom noći se oglasio generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon koji je ponovio molbu svima koji ratuju da, u olimpijskom duhu, odlože oružje.

Posebno je tom prilikom pomenuo konflikte u Siriji, Južnom Sudanu i Centralnoafričkoj republici.

Generalni sekretar je naglasio kako primirje treba iskoristiti za dostavu humanitarne pomoći. Istovremeno, zvanična se Moskva u Savjetu sigurnosti usprotivila razmatranju rezolucije o boljem pristupu humanitarne pomoći Siriji.

Prvi čovjek Ujedinjenih naroda usprotivio se diskriminaciji svake vrste uključujući i onu na osnovu "seksualne orijentacije i polnog identiteta". Rusija je meta kritika zbog zakona kojim se zabranjuje gay propaganda medju maloletnicima.

Na konferenciji za novinare zamjenik premijera Dmitrij Kozak je na sve kritike u vezi s LGBT populacijom kazao

"Mi ne razlikujemo ljude po njihovoj seksualnoj orjentaciji, religiji ili naciji. Ništa se nikome neće desiti. Odrasli imaju pravo da se ponašaju onako kako misle da trebaju. Imaju i prava na propagandu, ali djecu moraju ostaviti izvan toga."

Olimpijske igre u Sočiju i dalje su manifestacija visokog rizika. Tako su danas SAD upozorile avio-kompanije koje izravno lete u Rusiju da bi na palubu mogli biti prokrijumčaren eksploziv sakriven u pastama za zube.

Ministarstvo nacionalne sigurnosti kaže da sigurnosne podatke dijeli s partnerima u zemlji i inostranstvu „kako bi se povećao oprez“.

Kozak je na press konferenciji u Sočiju ovako je odgovorio na američka upozorenja:

"Želio bih još jednom ponoviti, stepen sigurnosti u Sočiju nije ništa lošiji od onog u New York, Londonu, Washingtonu,ili Bostonu."

Dopremijer je poručio da Rusija garantira svima sigurnost baš kao i sve druge države koje su domćini masovnih manifestacija.

Blizu 40.000 pripadnika sigurnosnih službi su u Sočiju, te vojni brodovi u Crnom moru. Među njima su i dva američka.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG