Dostupni linkovi

Snježna oluja u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj


Pomoć na cesti, Ashbourne, centralna Engleska, 27.12.2014.
Pomoć na cesti, Ashbourne, centralna Engleska, 27.12.2014.

Snježna oluja je zahvatila dijelove Francuske, Velike Britanije i Njemačke gdje je saobraćaj od prošle noći poremećen ili mjestimično prekinut, a desetine hiljada kuća u Velikoj Britaniji su bez struje.

Na zapadu Evrope snježnu oluju prati vjetar brzine i od 160 kilometara na sat, dok je u subotu u dijelovima Njemačke i Švajcarske napadalo više od 20 centimetara snijega.

U Velikoj Britaniji proglašen je najviši stepen upozorenja zbog poledice. Snijeg najviše pada u sjevernom i centralnom dijelu zemlje gdje je dostigao visinu 11 centimetara.

Mnogi britanski vozači su napustili automobile ili su ostali u zavejanim vozilima, a meteorolozi predviđaju još snijega i više poledice na putevima.

Aerodrom John Lennon u Liverpoolu nakratko je bio zatvoren, kako bi se piste očistile od snijega.

Na tri četvrtine teritorije Francuske drumski saobraćaj je sasvim usporen uz veliku gužvu i zastoje.

Luka Calais, na sjeveru Francuske, zbog jakog vetra brzine oko 90 kilomastra na sat, zatvorena za brodski saobraćaj do Dovera, na jugoistoku Velike Britanije.

Zbog snijega i leda na njemačkom auto-putu A8 kod Stuttgarta je nastao zastoj hiljada vozila, dugačak 20 kilometara.

Na jugu i zapadu Njemačke samo u subotu je palo još 10 centimetara snijega.

S druge strane, snijegu se raduju u francuskim Alpima gdje je sezona skijanja zvanično počela, ali su se staze jedva zabijelile.

Ovog vikenda, kada se uoči Nove godine očekuje vrhunac posjete, trebalo bi da napada do 60 centimetara snega, mada samo u planinama višim od 2.000 metara.

XS
SM
MD
LG