Dostupni linkovi

Sniženi izgledi za kreditni status EU


Sajt agencije Mudis
Sajt agencije Mudis
Bonitetna agencija Mudis (Moody’s) snizila je prognozu dugoročnog kreditnog rejtinga Evropske unije sa “stabilnog” na “negativni” i upozorava da bi mogao biti dodatno umanjen.

Razlog za ovakvu ocenu su kreditni rizici koji prete zemljama koje daju ključan doprinos budžetu EU.

Mudis je za sada zadržao najvišu ocenu kreditnog rejtinga EU AAA, jer, kako ističe, dva ključna elementa su ostala nepromenjena: “konzervativno upravljanje budžetom Unije” i “kreditna vrednost i podrška koju osigurava 27 članica bloka”. Međutim, agencija ne isključuje mogućnost smanjenja rejtinga EU.

Početkom godine, “Mudis” je na rejtinge Nemačke, Francuske, Holandije i Velike Britanije već stavio negativne izglede.

Agencija ističe da su sve ove zemlje izložene dužničkoj krizi u regionu što je uticalo na njihov kreditni status.

"Razumno je pretpostaviti da kreditni rejting EU treba da se kreće u skladu sa rejtingom njenih najjačih članica", navodi Mudis.

Britanija, Francuska, Nemačka i Holandija obezbeđuju 45 odsto budžetskog prihoda EU.

“Mudis” navodi da će u slučaju “vanredne stresne situacije” sve članice sa statusom “trostruko A minus”, najverovatnije ispunjavati sopstvene dužničke obaveze i neće kao prioritet imati podršku evropskom bloku.

U saopštenju se dodaje da ukoliko članice sa statusom “trostruko A minus” bankrotiraju zbog sopstvenih dužničkih obaveza, to će najverovatnije biti zbog pozajmica za podršku dugovanja EU i time će, verovatno uticati i na rezerve gotovine evropskog bloka.

“Stoga, s razlogom se može pretpostaviti da kreditna vrednost EU treba da se kreće u skladu sa vrednošću njenih najjačih članica”, ističe agencija.

“Mudis” upozorava da bi eventualno smanjenje kreditnog rejtinga navedenih zemalja moglo imati domino efekat na rejting EU.

Uprkos saopštenju "Mudisa", evro je u utorak ujutro skočio na dvomesečni maksimum od 1,2618 dolara, u odnosu na 1,2598 dolara, koliko je vredeo u ponedeljak uveče.

Trgovci i dalje veruju u evro, nadajući se da će Evropska centralna banka u četvrtak najaviti novu rundu kupovine obveznica prezaduženih članica evrozone.

Rast su zabeležile i deonice na evropskim berzama.
XS
SM
MD
LG