Dostupni linkovi

Pronađeno 40 tijela iz nestalog aviona Er Azije


Porodice nestalih

Više od 40 tijela pronađeno je u zoni nestanka aviona kompanije "Er Azija" u Javanskom moru, saopštile su vlasti Indonezije.

"Na osnovu podataka koje je objavio vojni radio, posada sa vojnog broda `Bung Tomo` izvukla je 40 tijela", izjavio je portparol nacionalne mornarice Manahan Simorsangkir.

Tijela su uočena tokom posmatranja iz vazduha, a potom su prebačena na brod indonezijske mornarice.

AP je prenio da na tijelima nije bilo pojaseva za spasavanje.

Ostaci aviona primijećeni su u blizini Bornea, na lokaciji udaljenoj 10 kilometara od mjesta posljednjeg kontakta sa avionom, koji je prije tri dana nestao sa radara.

Prethodno je indonezijska televizija objavila u utorak snimke predmeta koji plutaju morem, za koje vlasti navode da bi mogli biti dijelovi aviona Er Azije, koji u nedjelju nestao na letu od Surabaje do Singapura sa 162 putnika i članova posade.

Televizija je prikazala dva relativno velika objekta, jedan narandžaste a drugi sive ili smeđe boje, kako plutaju na površini. Veći je dug nekoliko metara.

Potraga za avionom traje od nedjelje, a vlasti su u ponedjeljak objavile da pretpostavljaju da se srušio.

Plutajući dijelovi aviona
Plutajući dijelovi aviona

​U kompaniji „Er Azija“, navode da su gotovo svi putnici bili Indonežani, ali da je bilo i ljudi iz Singapura, Malezije, Južne Koreje i Francuske.Prije nego što je avion nestao sa radara iznad Javanskog mora, pilot aviona tražio je od kontrole leta da promijeni maršutu kao bi izbjegao guste oblake.

Ovo je, inače, treća velika avionska nesreća ove godine u kojoj su stradali malezijski putnički avioni. U martu, tokom leta između Kuala Lumpura i Pekinga, bez traga je nestao avion „Malezija Erlajnsa“ u kome je bilo 239 putnika i članova posade. Boing 777 i dalje se vodi kao nestao i smatra se jednom od najvećih misterija vezanih za avio-saobraćaj.

Sedamnaestog jula avion „Malezija Erlajnsa“ koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, oboren je iznad teritorije istočne Ukrajine koju su pod kontrolom držali proruski separatisti. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG