Dostupni linkovi

Snimljene misteriozne sjajne mrlje na Ceresu


Ceres
Ceres

Snimak je načinjen 19. februara sa udaljenosti od oko 46.000 kilometara i prikazuje dvije vrlo sjajne mrlje u jednom bazenu na površini Ceresa. Prethodne fotografije sa veće daljine prikazivale su jednu izrazito svijetlu mrlju. Zatim se ispostavilo da se to jedno svijetlo sastoji od dva i da reflektira otprilike 40 posto svjetlosti Sunca koja pada na njih.

"Ovo je doista neočekivano i dalje je misterija za nas", rekao je Andreas Nathues, glavni istražitelj tima za kadriranje kamere na Max Planck Institutu za istraživanja Sunčevog sistema u Göttingenu, Njemačka.

"Svjetlija mrlja (od ove dvije) i dalje je premala za rezoluciju naše kamere, no uprkos tome svjetlija je nego bilo šta drugo na Ceresu", zaključio je Nathues.

Dakle, što bi mogle ove pjege da budu, osim vanzemaljskih brodolomaca koji nam šalju signale za pomoć?

Najvjerovatniji kandidat je led, iako led reflektuje više od 40 posto upadne svjetlosti. Razlika se može objasniti granicom rezolucije kamere na toj udaljenosti.

Ranije je otkrivena vodena para koja dolazi sa površine ove patuljaste planete, pa je led vjerojatna opcija. Neki su, također, predložili su svijetle površine mogu biti mrlje soli.

S druge strane, položaj dviju svijetlih mrlja blizu jedna drugoj može biti znak da imaju zajedničko geološko porijeklo, kao što je neka vrsta vulkanskog procesa, možda čak i ledeni vulkan.

"U svakom slučaju, morat ćemo pričekati da se 'Down' još više približi Ceresu kako bi se dobile fotografije veće rezolucije. Očito je da nas čeka još iznenađujućih otkrića u toku narednih 16 mjeseci koliko je planirana dužina trajanja ove svemirske misije", zaključuje Andreas Nathues

XS
SM
MD
LG