Dostupni linkovi

Snimljena eksplozija na Suncu, stiže geomagnetska oluja


Sunce, ilustrativna fotografija
Sunce, ilustrativna fotografija
U utorak je NASA-in solarni satelit (Solar Dynamics Observatory - SDO) snimio veliku eksploziju na Suncu koja se desila u ogromnoj grupi pjega označenih kao AR 1944.

To je najveća grupa sunčevih pjega koja se pojavila u posljednjih devet godina. Pjege su se još 1. januara ukazale na rubu Sunca koje se sporo vrti i sada su na sredini njegovog diska.

To su tamne oblasti na sunčevoj vidljivoj površini i predstavljaju kompleksne forme plazme povezane sa snažnim magnetskim poljima. Njihova temperatura je nešto niža od okolne i zato ih vidimo kao crne strukture različitih oblika. Prečnik najveće pjege u grupi je dva puta veći od prečnika Zemlje, saopćeno je iz AD Orion Sarajevo.

Najnovija eksplozija na Suncu desila se u utorak u 19:32 sati. Označena je kao događaj klase X1.2.

Rezultat eksplozije su različita zračenja i veliki oblak naelektrisanih čestica koje se velikom brzinom šire u prostor. Dok svjetlost i druge dijelove elektromagnetskog spektra zapažamo već nakon nekih osam minuta, materija putuje sporije.

Kako nam je rekao Muhamed Muminović, iz Astronomskog društva Orion Sarajevo, val super vruće plazme doći će do Zemlje i izazvati geomagnetske oluje. Može se očekivati prekrasna polarna svjetlost, a drugi značajniji efekti kao što je utjecaj na telekomunikacione satelite i strujne sisteme na tlu, teško je prognozirati.

S obzirom da se ipak radi o najnižoj klasi u grupi sunčevih oluja (maksimalna klasa je X9), to ne bi trebalo biti većih problema.

Prema prognozi "svemirskih meteorologa", u četvrtak, 9. januara očekuje nas umjerena geomagnetska oluja.
XS
SM
MD
LG