Dostupni linkovi

Snijeg inspiracija za šale o nesnalažljivim Podgoričanima


Podgorica
Podgorica
Ciklon, koga su popularno nazvali Čajo, u utorak je Podgorici donio prvi snijeg i iznenadio stanovnike glavnog grada Crne Gore koji se još uvijek teško navikavaju na bijeli pokrivač. To je bio i povod da se stanovnici gradova sa sjevera i naročito Cetinja šale na račun te nesnalažljivosti Podgoričana.

Inače, ovih dana u Crnoj Gori lopate su glavni rekviziti za borbu protiv bijelog pokrivača, kvare se klima uređaji, ima povremenih restrikcija struje i teško se saobraća na svim putevima.

Od juče najprepoznatljviji zvuk ispred ulaza u radnje i poslovne prostore u centru Podgorice je zvuk lopate.

Za stanovnike glavnog grada Crne Gore snijeg je i dalje prva asocijacija na vanredno stanje. Teško im je da hodaju po ledu i snijegu koji je u sredu ujutro okovao ulice Podgorice.

Prvi snijeg se u Podgorici dočekuje u punoj zimskoj opremi pa se čini da Podgoričani ponekada i pretjeraju jer nikada u Podgorici ne napada kao na Žabljaku niti temperatura pada tako često ispod nule.

Dok se stanovnici sjevera Cre Gore griju uglavnom na drva, stanovnici glavnog grada masovno koriste klima uređaje. No, kako se temperatura približava nuli a klime se sve više koriste , učestali su i kvarovi, kaže nam Tamara Mrvaljević iz kompanije Frigoelektro

„Bilo je učestalih poziva i to iz jednog razloga – opšte je poznato da se stanovnici Podgorice najviše griju uz pomoć klima uređaja, zbog mae potrošnje električne energije. Nijesu, međutim upoznati da te klime ne ogu da zagriju prostoriju u kojoj je temperatura ispod nule. Potrebne su posebne klime sa inverterom. Kada su velike hladnoće građani sve više korste obične klime i tako nastaju problemi i sve češći pozivi našem servisu za popravke“.

Snijeg pogotovo ne leži vozačima u glavnom gradu.

Zbog zaleđenih ulica, u utorak uveče za samo par sati bilo je 15 saobraćajnih nezgoda, u kojima na sreću nije bilo povrijeđenih.

Podgoričanima je eveidentno previše klizavo na cesti, ali i to je bolje od onoga što je u utorak zadesilo stanovnike Pljevalja. Taj grad na sjeveru Crne Gore bio je odsječen jer se do Pljevalja moglo doći jedino preko Srbije, budući da su i put preko Mojkovca i Đurđevića Tare kao i put preko Nikšića i Žabljak bili blokirani zbog snijega.

Nikšić pod snijegom
Nikšić pod snijegom
Novinar Božidar Jelovac govori o tome kako su Pljevljaci podnijeli saobraćajnu odsječenost od ostatka Crne Gore.

„U ovom nevremenu je bog očigledno uslišio molitve Pljevljaka koji su uvijek željeli da imaju veze sa Srbijom. E, ovom prilikom smo imali veze samo sa Srbijom dok su sve veze sa Crnom Gorom bile su prekinute. Kada su bile u pitanju sve veze, štampa i ostalo bili smo potpuno sputani da imamo informacije šta se dešava, recimo u Podgorici ili Nikšiću ili drugim dijelovima Crne Gore“.

Prvi snijeg i hladnoća donijeli su i probleme sa snabdijevanjem strujom koje juče ujutro nije bilo ni u većem dijelu Podgorice, prije dvije večeri stanovnici Mojkovca i Kolašina bili su bez struje nekoliko sati. U srijedu pojedina sela u Crnoj Gori nemaju struju .

Snijeg je moguće otežao svakodnevnicu stanovnicima Crne Gore ali nije uspio da blokira saobraćaj na socijalnim mrežama. Sa prvim pahuljama pojavili su se i prvi komentari na Fejsbuku u kojima su se primorci radovali prvom snijegu a stanovnici sjevera, Cetinja i Nikšića zbija šalu na račun Podgoričana i njihovog nesnalaženja u zimskim uslovima.

Kao i obično, Cetinjani su bili najoriginalniji u začikivanju stanovnika glavnog grada pod snijegom. Urednik cetinjskog radija Mladen Zadrima kaže da su na Cetinju ovih dan svi brinuli kako će Podgoričani izdržati nalet ciklona, nazvanog Čajo.

O tome se, kaže najviše diskutovalo u prijestoničkim kafanama

„Pogotovo kafana ovih dana kada se nema đe drugo. Tijesna je kuća, kolika god da je i onda se ventil i izlaz traže naravno u kafani. A, kafana kao kafana, tamo se priča o svemu i svačemu i najveća briga svih nas je naravno bilo to koliko je snijega u Podgorici i koliko će se tamo snijeg zadržati. To nam je bilo najvažnije“.

Među vrcavim komentarima o snijegu i hladnoći na FB bilo je i onih koji su se posebno isticali, a koje je prenijela današnja štampa.

,,Toliko je hladno da su i političari zavukli ruke u svoje džepove“, napisao je jedan FB član.

Drugi se oglasio pokušavajući da spoji posao i zadovoljstvo. Napisao je da zabavlja žene po kućama dok muževi čiste snijeg.

Za kraj, opet se vraćamo Cetinju gdje je u srijedu ujutro i bilo najhladnije , -12 stepeni.

Na zimu i mraz Cetinjani su navikli, čak im i prijaju kaže Mladen Zadrima:

"Cetinje je pod snijegom jedan od najljepštih gradova u Crnoj Gori a i šire. Ja da se pitam nikada ne bih čistio ulice. Samo bih ih malo očistio da djeca mogu sankama da prođu i ljudi da prošetaju. Saobraćaj bih potpuno zabranio”.
XS
SM
MD
LG