Dostupni linkovi

Snijeg okovao Hrvatsku


Hrvatska, Zvonimirova ulica
Hrvatska, Zvonimirova ulica

Prvi pravi snijeg ove godine donio je ozbiljne probleme u prometu u hrvatskoj metropoli i u sjevernim krajevima Hrvatske. U Zagrebu nije vozilo 20 linija lokalnih autobusa, a tramvajski promet bio je usporen i otežan, a svako malo i u prekidu u pojedinim dijelovima grada. Dobra je vijest što ove godine nitko iz komunalnih službi nije rekao da ih je snijeg u siječnju – iznenadio!

„Zasad izgleda kao da radimo Sizifov posao. Naše ekipe su na terenu i rade, međutim sve njihove rezultate snijeg poništi praktički kroz sat-dva“, požalio se Ivo Čović, direktor Zagrebačkog holdinga koji objedinjuje sve zagrebačke komunalne službe, nakon što je oko 14 sati završio obilazak svih prometno neuralgičnih točaka u gradu.

„Svjedoci ste da smo noćašnji posao odradili izvanredno dobro, da su jutros ulice bile očišćene sve, međutim sada uvidom na terenu vidimo dosta problema i promet se odvija otežano. Glavni uzrok je to što snijeg kontinuirano pada cijelo jutro. Ako padaline prestanu do kraja dana, moji kolege jamče da će do ujutro sve ceste biti opet 'crne' i prohodne", kaže Čović.

Svih 210 ekipa zimske službe je na terenu, ali kako se oni brinu za 2.500 kilometara zagrebačkih ulica, a kako je na noćašnjih 37 centimetara snijega palo novih 25 centimetara, tramvajski, autobusni i automobilski promet odvija se usporeno i otežano. U prekidu je 20 autobusnih linija, 15 autobusnih linija ima skraćene rute.

U prekidu je tramvajski promet u otprilike trećinu grada. U ponedjeljak ujutro je za dolazak na posao u središte Zagreba iz nedaleke Velike Gorice trebalo primjerice sat i 50 minuta, a taj se put obično prevali za manje od pola sata. Vozači u kolonama bili su začudo vrlo umjereni u komentarima.

„Polako. Proći će za dva dana i – sve pet!“

„Evo, ja idem iz Novog Zagreba i nije neka gužva.“

„Nemre se voziti, ali nemre ni bolje bit.“


Po sat vremena nije bilo tramvaja na sreišnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, po Zvonimirovoj se umjesto neočišćenim pločnicima išlo tramvajskom prugom na kojoj nije bilo tramvaja, ponegdje se moralo pogurati autobus da krene...

Jedina značajnija prometna nesreća desila se odmah u ponedjeljak ujutro, kada su se u prigradskom naselju Blato sudarila dva autobusa gradskog prijevoznika ZET. O silini sudara govori to da je bilo dvadeset povrijeđenih, od toga troje teže. Prvi su im u pomoć priskočili stanovnici iz okolnih kuća:

„Izvlačili smo ljude – svi su susjedi priskočili u pomoć – bilo je stvarno dosta povrijeđenih, došla su šestera kola hitne pomoći i pokupila ljude. Bilo je ružno za vidjeti. Vadili smo van dva vozača zaglavljena. Krvi je bilo po licu, ali koliko smo vidjeli, nitko nije ozbiljnije stradao. Međutim, puno putnika je odvezeno u ležećem položaju.“

Snijega ima u u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Zagorju pada - nemilosrdno, kako je novinarima objasnio vozač ralice Danijel Rinić:

„Počeli smo još jučer preventivno posipavati kolnike, a detaljno čistimo kolnike danas od dva ujutro. I dalje smo na terenu, a ne znam kako će biti - vidite da pada nemilosrdno.“

Promet je zbog snijega i snažnog vjetra otežan i u Gorskom kotaru, ali to domaće previše ne smeta.

„Može se proći, a inače dosta ima snijega.“

„Pa nije baš očišćeno do kraja kako treba, ali s obzirom na ove uvjete, ni ne mogu bolje. No za nas Gorane je to mačji kašalj.“


Zbog snijega, promet teče otežano u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Istri, Dalmaciji i mjestimice u Slavoniji pada kiša.

Odlasci s Autobusnog kolodvora Zagreb su redoviti, no kašnjenja zbog snježnog nevremena ima u dolascima iz smjera mora - Dalmacije, Istre i Kvarnera - sat do dva, a s kopna kašnjenja su oko pola sata do maksimalno 45 minuta.

Iz inozemstva su također zabilježena kašnjenja oko sat do dva. Za sada još nije otkazana ni jedna linija, i sve polaze prema voznom redu. Zagrebački aerodrom je otvoren, ali su ipak dvije linije sletjele na alternativne destinacije u Puli i Ljubljani. Snijeg pada i dalje.

XS
SM
MD
LG