Dostupni linkovi

Snežni nanosi na Pešteru otežavaju svakodnevnicu


Pešter

Snežne padavine u Srbiji su prestale, ali prema najavama meteorologa, očekuju nas ledeni dani sa temeraturama koje neće prelaziti nulti podeljak. Svi putni pravci prvog i drugog prioriteta su prohodni, ali snežnih nanosa još uvek ima u višim planinskim predelima. U utorak je najhladnije bilo na Pešterskoj visoravni gde je izmereno minus 17 stepeni.

Mada su meštani Peštera navikli na ovako niske temperature, zbog velikih snežnih nanosa teško je doći do štale i nahraniti stoku, kaže Blažimir Maković iz pešterskog sela Budjevo.

„Jes' da je poteško, ali šta ćeš. Od onoga što č'oek živi, mora da se poštuje. Najgore je što je selo raštrkano. Od kuće do kuće ne mož' doći. Snega nema, mnogo, ali nanosi su i do dva metra. Hladno je do zla boga.“

Mehanizacija je angažovana na čišćenju svih putnih pravaca tako da sve škole na Pešteru rade, pojašnjavaju u Direkciji za izgradnju Sjenica.

U odnosu na prethodni dan, situacija u novovaroškoj opštini se stabilizovala pa će početi sa radom i škola u Gornjoj Beloj Reci, naglašava direktor Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

„Još je ostalo nekoliko puteva ka zaseocima da pročistimo i to ćemo uraditi tokom dana , svi ostali putni prvaci su čišćeni, i uredno je snabdevanje strujom.“

Zimski uslovi vožnje očekuju vozače na putevima Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara kao i svim putevima Timočke krajine. Vozači kažu da su uslovi za vožnju teški zbog zaostalog snega i leda na kolovozu.

„Izuzetno je teško za vožnju . Očigledno da so ne može da deluje na ovako niskim temperaturama. Put Nova Varoš –Sjenica je raščišćen, ali zaostali sneg i led na putu stvara probleme pri vožnji“, kaže jedan od vozača na ovom putnom pravcu.

Iz AMSS upozoravaju da je kamionima sa šleperima zabranjen saobraćaj na skoro svim putevima u planinskim predelima na području Valjeva, Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Debelog Brda ka Divčibara, Kopaoniku, Goču kao i od Novog Pazara ka Crnoj Gori.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG