Dostupni linkovi

"Snežna kriza" približila susede


Helikopteri prevoze pomoć za ugrožena područja u BiH, 9. februar 2012.
Helikopteri prevoze pomoć za ugrožena područja u BiH, 9. februar 2012.
Nezapamćena zima na prostoru bivše Jugoslavije, u kojoj je bilo i ljudskih žrtava, aktuelizovala je nužnost međudržavne saradnje jer prirodne katastrofe ne znaju za granice. Kako kaže narodna izreka - pomažući susedima, istovremeno pomažemo i samima sebi.

Da bi se umanjili štetni efekti i spasavalo neposredno ugroženo stanovništvo i imovina, ove zime je zabeleženo više primera saradnji, počev od razmene informacija o stanju reka, vođenje računa da se ne potroši prekomerna količina struja jer bi se time ugrozili kapaciteti suseda, pa do slanja pomoći susedima i zajedničkih akcija u razbijanju leda na Dunavu.

O nužnosti saradnje u vanrednim situacijama bilo je u petak reči na sastanku u Banja Luci zvaničnika iz regiona. Ipak, čak i u ovu oblast se uplela politika.

„Ova teška situacija je dala podsticaj da se nađemo“, kazao je predsedavajući Saveta ministara BiH, Vjekoslav Bevanda. Opširnije u tekstu Tine Jelin-Dizdar BiH: Regionalna saradnja nema alternativu.

Srbija je tokom vanredne situacije, izazvane vremenskim nepogodama, sarađivala sa svim zemljama u regionu, ali nije bilo potrebe za hitnom pomoći susednih država. Zemlje iz okruženja od Srbije takođe nisu tražile pomoć, mada su već nekoliko godina unazad spremne za zajedničko delovanje u kriznim situacijama.

„Nije bila bog zna kakva saradnja jer svako se brinuo o svojim problemima. Tu nema mnogo velike pomoći. Moramo sami sebe da osposobimo kada je reč o ovim uslovima, mehanizaciji za čišćenje snega i svega ostaloga", kazao je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Detalje donosi Zoran Glavonjić u prilogu Srbija tokom nepogoda svakodnevno sarađivala sa susedima.

Kada je susedima dobro i nama je dobro - glasi pravilo kojeg, čini se, i region bivše Jugoslavije počinje da shvata. Ovo bi mogao biti zaključak nakon okončanja „snežne krize“ u Crnoj Gori, koja se suočila sa velikim teškoćama zbog snega koji je paralisao državu.

„Crnoj Gori su pomogle mnoge države, među njima Hrvatska i Slovenija",
kazao je naglasio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije, Zoran Begović. Detalji u prilogu Zemlje regiona pritekle su u pomoć Crnoj Gori Esada Krcića.

Hrvatska je u proteklim snežnim nevoljama direktno pomagala u spasavanju ugroženog stanovništva u nepristupačnim delovima Crne Gore, a zajedno s mađarskim ledolomcima i u saradnji sa Srbijom, preventivno je intervenisala i u lomljenju leda na Dunavu, čime su sve tri zemlje sprečile opasnost od plimnog talasa i ledenih poplava. Hrvatska se pokazala kao pouzdan susjed u nevolji, piše u tekstu Ankice Barbir-Mladinović.
XS
SM
MD
LG