Dostupni linkovi

Sneg blokirao evropske aerodrome


Čišćenje snega na aerodromu u Hanoveru, 19. decembar 2010.
Čišćenje snega na aerodromu u Hanoveru, 19. decembar 2010.
Hiljade putnika u nedelju je zarobljeno na mnogim evropskim aerodromima, posebno u Londonu i Parizu, zbog jakih snežnih padavine koje su poremetile evropski vazdušni saobraćaj u vreme kada najviše ljudi putuje u posete ili ide na odmor za božične praznike.

U Frankfurtu, Briselu, Amsterdamu, Parizu i Londonu putnici su proveli noć u aerodromskim zgradama, gde su postavljeni dušeci i kreveti za kampovanje i podeljeni pokrivači.

Samo nekoliko letova krenulo je u nedelju sa dva glavna londonska aerodroma Hitroua i Getvika, Hitrou nije primao avione što je izazivalo haos u jeku pojačanih božićnih putovanja.



Oko 40 odsto letova otkazano je na frankfurtskom aerodromu i na pariskom aerodromu Šarl de Gol. Normalizacija saobraćaja se očekuje u ponedeljak.

Na putevima vozila se kreću veoma otežano u škotskoj i severnoj Engleskoj, a železnički saobraćaj takođe radi sa zastojima, posebno veza Evrostar između Francuske i Engleske.

Zatvaranje Hitroua, najvećeg aerodroma u svetu za međunarodni saobraćaj je uticao i na druge aerodrome na kontinetu. Oko 1.500 putnika koji su išli za London prebačeni su na briselski aerodrom, gde su letovi otkazani ili odlagani.

U Frankfurtu, gde su naizmenično otvarane aerodromske piste, otkazano je više od 540 letova, a delovi aerodroma za čekiranje prepuni su putnika. Neki putnici čekaju u Frankfurtu od petka.

U skandinavskim zemljama gde je temperatura u nekim mestima pala na minus 20 stepeni Celzijusa meteorolozi upozoravaju na opasnost na putevima zbog napadalog snega na zaleđenim putevima. Aerodromi tamo međutim rade redovno, ali vozovi kasne.
XS
SM
MD
LG