Dostupni linkovi

Sneg u Srbiji: Najteže seoskim domaćinstvima


Priboj
Priboj

Snežne padavine od nedelje su zahvatile celu Srbiju i snazi je crveni stepen upozorenja.

Na području Zlatiborskog okruga svi magistralnii regionalni putevi su prohodni, ali je saobraćaj otežan zbog utabanog snega i poledice upozoravaju iz AMS Užice. U pojedinim mestima snežni nanosi su oko jedan metar.

Za kamione i šlepere zabranjen je saobraćaj od Požege preko Borove Glave do Prejepolja, Debelog brda, kao i prema Ivanjici i Sjenici.

Zbog pokidanih vodova oko 200 domaćinstava ostalo je struje u Kamenoj Gori u Prijepolju. Većina seoskih puteva je neprohodna.

Bajro Muhović iz sjeničkog sela Ursule, poznato po oštrim i dugim zimama, kaže da su snežni nanosi veći od jednog metra.

"Sneg neprekidno pada od nedelje. Duva jak vetar, ne mogu iz sobe da da izađem da bar nahranim stoku. Grozno da groznije bit' ne može“, kaže Muhović.

Put ka Jabuci u opštini Prijepolje je zbog snežnih nanosa neprohodan, kaže meštanka Milojka Despotović.

"Namelo na neka mesta više na neka manje. Teško i do štale da dođemo, a duva i jak vetar. Od juče ne prestaje da pada. Zatrpalo je put ne može niko prići", kaže nam Milojka Despotović.

Sva raspoloživa mehanizacija biće angažovana i na pročišćavanju najugroženijih seoskih puteva potvrđeno je našem radiju iz Puteva Prijepolje.

Sneg otežava saobraćaj u Šumadiji

Sneg u Kragujevcu, foto: Branko Vučković
Sneg u Kragujevcu, foto: Branko Vučković

Sneg koji od nedelje uveče pada, otežava saobraćaj na svim putevima u okolini Kragujevca, a najteža situacija je na prevojima Svetinja, na putu prema Topoli i Visak na na pravcu prema Rači na kojima je zabranjen saobraćaj za kamione.

U Kragujevcu u kome je visina snega 15 santimetara, a trenutna temperature minus čestiri stepena, skraćene su pojedine linije gradskog prevoza iako ekipe za održavanje ulica od nedelje uveče uklanjaju sneg.

Prema navodima Aleksandra Radovanovića iz kragujevačkog Preduzeća za puteve na kolovozima ima snega, ali su svi magistralni pravci prohodni. Sve ekipe su naterenu gde čiste sneg sa kolovoza i posipaju so na pravcima prema Koridoru 10, Jagodini, Kraljevu i Topoli.

Međutim, sneg i vetar, na pojedinim prevojima stvaraju manje nanose zbog čega je na pravcima prema Topoli i Rači zabranjen saobraćaj za šlepere i kamione s prikolicama.

„Na terenuje šest ekipa koje neprekidno rade. Do jutros su uklanjale sneg sa kolovoza, a sada puteve posipaju solju. Putevi su prohodni za sva vozila osim što je zabranjen saobraćaj za teške kamione preko Svetinje i Viska“, kaže Radovanović.

Sneg u Kragujevcu, foto: Branko Vučković
Sneg u Kragujevcu, foto: Branko Vučković

Prema informacijama iz Saobraćajne policije, protekle noći dogodila se jedna saobračajna nezgoda u kojoj nije bilo povređenih.

Štab za vanredne situacije saopštio je da su sve ulice u zoni prvog prioriteta u Kragujevcu prohodne i da ekipe zimske službe rade pojačanim intenzitetom da održe takvo stanje.

Ima problema u javnom gradskom prevozu, a pojedine linije u prigradskom prevozu i na ka pojedinim selima su skraćene.

Zbog toga na teritoriji grada deluje pet ekipa, a na seoskom području za raščišćavanje snega angažovane su četiri ekipe.

Ekipe gradske Čistoće rade na čišćenju trotoara, trgova i mostova dok radnici Parking servisa čiste zatvorena parkirališta.

Snabdevanje grada strujom, vodom i toplotnom energijom je uredno.

Štab za vanredne situacije apeluje na na vlasnike lokala i kuća da ispune svoju zakonsku obavezu i očiste trotoarte od snega, a na 16 lokacija u gradu postavljene su posude sa solju kojeu građani mogu da koriste. Istovremeno, upućen je i apel vozačima da voze oprezno i prilagode brzinu uslovima na putu.

XS
SM
MD
LG