Dostupni linkovi

Snažne garancije Srbima


Mapa Kosova
Mapa Kosova

Zakoni Kosova će prema najvećim standardima štititi interese kosovskih Srba, kažu predstavnici institucija. Oni ističu da će od nezavisnosti Kosova i Srbi imati koristi, jer će im sva prava garantovati zakoni na osnovu plana Martija Ahtisarija.

Prema analitičarima, kosovski Srbi će imati privilegovan politički status.

Nova država pružiće sva prava i štitiće interese svih zajednica, a posebno kosovskih Srba, kažu zvaničnici. To podrazumeva da će položaj Srba biti regulisan na osnovu plana Martija Ahtisarija.

Skender Durmiši, koordinator za sprovođenje zakona iz predloga Ahtisarija, kaže da su garancije utemeljene u Deklaraciji o nezavisnosti.

“Ustavne i zakonske garancije omogućavaju potpunu realizaciju njihovih ljudskih i građanskih prava, školovanje na svim nivoima, očuvanje kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta, zaštitu kuturnog i verskog nasleđa, te upotrebu srpskog kao zvaničnog jezika,” kaže Durmiši.

Durmiši dodaje da će u cilju zaštite interesa Srba, biti uveden poseban način glasanja u parlamentu, te zastupljenost u javnim službama, a predviđeno je i formiranje novih srpskih opština.

Zvaničnici očekuju da Srbi postanu deo nove realnosti. Ali, zbog usvajanja Deklaracije o nezavisnosti, deset srpskih poslanika ne prisustvuje skupštinskim zasedanjima. Većina Srba godinama bojkotuje kosovske institucije, u kojima oni imaju garantovana mesta.

Politički analitičar Driton Ljajći, ocenjuje da će u političkom i ekonomskom i aspektu Srbi imati posebne koristi.

“Status političkih privilegija obuhvata garantovanu zastupljenost u parlamentu i vladi. A u ekonomskom delu, Srbi će imati prednost pri zapošljavanju, dok će deo investicija ići u srpske sredine,” smatra Ljaći.

Zvaničnici ističu da se brojnim zakonskim garancijama ili privilegijama namerava postaći integracija srpske zajednice u novu realnost, a cilj je multietničko Kosovo, što je i suština plana Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG