Dostupni linkovi

Snažan potres pogodio Iran i Pakistan, ima žrtava


U potresu u Iranu i Pakistanu jačine 7,8 stupnjeva, koji se u utorak osjetio i u Nju Delhiju i Dubaiju, poginulo je najmanje 34 ljudi. Tačni podaci o broju žrtava i povrijeđenih još uvijek su nepoznati.

Iranska državna televizija najprije je javila da je najmanje 40 poginulih, da bi potom Iranski krizni centar, na koji se poziva agencija Isna, a koju prenosi Reuters, saopćio da nema poginulih, te da je epicentar bio u pustinji, a ne oko naseljenih mjesta.

"Epicentar potresa bio je u pustinji, a u blizini nema naseljenih oblasti. Nema žrtava u gradovima oko epicentra", citirala je agencija Isna zvaničnika iz kriznog centra Morteza Akbarpura, prenio je Bi-Bi--Si.

U Pakistanu su u zemljotresu stradale 34 osobe, a najmanje 80 je povrijeđeno, svi u gradu Maškal, izjavio je pakistanski vojni zvaničnik.

Epicentar potresa, najsnažnijeg u posljednjih 40 godina u tom području, bio je u blizina grada Kaša, na jugoistoku Irana, uz granicu s Pakistanom.

Svjedoci naglašavaju da se toliko treslo da su uredi evakuirani iz visokih zgrada u Abu Dabiju, kao i u Delhiju.

Pakistanski zvaničnici su javili da je stotine kuća i zgrada uništeno.

Pakistan nakon zemljotresa u Iranu
Pakistan nakon zemljotresa u Iranu
Potres se dogodio nešto prije 11 sati po srednjeveropskom vremenu u području Sistan Balučistan u kojem živi više od 430 tisuća ljudi.

Sve komunikacije su u prekidu, a Iranski Crveni polumjesec je poslao 20-tak spasilačkih ekipa i tri helikoptera.

Sergej Novakov, glasnogovornik ruske agencije za nuklearnu energiju Rosatom, koja je gradila nuklearku u Busheru, izjavio je za Radio Slobodna Evropa, da uposleni u nuklearnoj centrali nisu osjetili podrhtavanje tla, te da nuklearka radi normalno.

Ovaj potres uslijedio je nakon potresa 10. aprila, jačine 6,3 stupnja, a u kojem je poginulo 37 ljudi, a ranjeno 850.

Iran se nalazi u trusnom području.

U decembru prošle godine na sjeverozapadu zemlje u potresu je poginulo 225 ljudi a više od 1,300 ih je bilo ranjeno.

Godine 2003., u povijesnom gradu Bamu poginulo je više od 30 tisuća ljudi, dok je 1990., u provinciji Gilan na sjeveru Irana život izgubilo 40 tisuća ljudi.
XS
SM
MD
LG