Dostupni linkovi

Najmanje 27 nastradalih u zemljotresu koji je pogodio Tursku i Grčku


Zemljotres magnitude 6,6 pogodio Tursku i Grčku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Zemljotres magnitude 6,6 pogodio Tursku i Grčku

Snažan zemljotres pogodio je u petak, 30. oktobra, obalu Turske, sjeverno od grčkog otoka Samos, pri čemu je nastradalo najmanje 27, a povrijeđeno je više stotina ljudi.

Zemljotres magnitude 7.0, oko 17 kilometara od obale Izmira, osjetio se do Atine i Istanbula, saopćila je Američka geološka služba (USGS). Podaci turske Agencije za katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama navode da je jačina zemljotresa iznosila 6,6 stepeni po Rihteru.

Sedamnaest osoba je smrtno stradalo, a 790 povrijeđeno u Turskoj, saopćila je Agencija za katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD), prenosi Reuters.

Na grčkom ostrvu Samos dvoje tinejdžera, dječak i djevojčica, pronađeni su mrtvi na području gdje se srušio zid.

Operacije traganja i spašavanja nastavljene su u 17 srušenih ili oštećenih zgrada u Izmiru, objavio je AFAD. Vlasti su postavile šatore ukupnog kapaciteta za 2.000 ljudi u blizini područja s najvećom štetom, rekao je ministar urbanizacije Murat Kurum.

Gradonačelnik Izmira Tunc Soyer kaže kako je 70 osoba izvučeno ispod ruševina.

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca na Twitteru je saopćio kako je u toku velika akcija spašavanja, te da je na licu mjesta 38 vozila hitne pomoći, 35 medicinskih timova za spašavanje, kao i dva helikoptera.

Na Samosu je najmanje osam osoba povrijeđeno. Izvještaji kažu da se potres osjetio i na grčkom ostrvu Kreti.

Zemljotres je izazvao manji cunami u Seferihisaru, rekao je Huseyin Alan, šef Komore geoloških inženjera Turske za TRT, upozoravajući ljude da se drže podalje od zgrada.

Ulice u obalnim gradovima Cesme i Seferihirsar su poplavljene. "Evakuisali smo obalno područje", izjavio je Gurer Solak, gradonačelnik Seferihisara za CNN.

Turski mediji javljaju da je srušeno 20 zgrada u Izmiru.

Predsjednik Turske Reccep Tayyip Erdogan oglasio se na Twitteru.

"Sva sredstva kojima raspolaže naša država, kao i mi, smo uz građane pogođene zemljotresom. Poduzeli smo akcije da počnemo potrebne obnove u regiji u saradnji sa svim relevantnim institucijama i ministrima", napisao je Erdogan i poručio Izmiru da "ozdravi brzo".

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis nazvao je Erdogana izrazivši mu saučešće zbog tragedije.

"Kakve god bile naše razlike, ovo su vremena kadaa našem narodu treba da budemo zajedno", napisao je Mitsotakis na Twitteru.

U posljednje vrijeme tenzije između ove dvije države bile su povišene zbog prava na područja u istočnom Mediteranu za koja se smatra da su bogata prirodnim resursima.

XS
SM
MD
LG