Dostupni linkovi

Smrzavanje u redu ispred Konzulata Hrvatske u Beogradu


Više od stotinu Srba izbeglih iz Hrvatske čekalo je i u ponedeljak ispred hrvatskog konzulata u Beogradu da bi odjavili prebivalište u toj državi - 29. decembar 2014. bio je poslednji rok, pa su se na velikoj hladnoći smrzavali i po deset sati kako bi obavili tu proceduru.

Ispred Konzulata Hrvatske od ranog jutra bila je ogromna gužva. Uglavnom stariji građani, koji su pristigli iz gradova širom Srbije, tiskali su se po snegu i mrazu na stepeništu ispred zgrade u Kneza Miloša 82, gde je od pet ujutro dežuralo nekoliko policajaca koji su u haotičnoj atmosferi pokušavali da održe red.

Milan Vuković (80), iz Knina, koji je u svoj toj gužvi jedva stajao uz pomoć štapa, rekao je za RSE de je revoltiran zbog loše organizacije.

“A šta ću kazati, ajme i kukuj, jadno je sve ovo… Smrzao sam se. Ne mogu stajati, samo što ne padnem u nesvest, bolje bi mi bilo da me granata ubila. Kako ću ja odjaviti, kad imam imanje tamo. I pet kuća imam tamo u selu. Došao sam da vidim šta traže, koje su moje obaveze, ali neću se ja odjaviti. Bojim se da onda ne mogu opet doći svojoj kući, tamo gde su mi živeli deda, pradeda i čukundeda. Otići ću da obiđem moju imovinu, da vidim kako je sad, barem na dva dana. Volio bi, normalno, da se vratim tamo, jer ovde nemam nigde ništa. Volio bi. A kako će mi dolje biti, to ne znam…”

Mnogi od njih nisu ovde bili prvi put, jer su zbog formulara i uplate takse morali najmanje dva puta da stoje u redu, a poseban problem bio im je to što je radno vreme službe u kojoj su mogli da obave neophodnu proceduru samo od devet do 12 sati. Ujutru se podeli pedeset brojeva, koliko se stranaka dnevno prima, a kako je potreba bar duplo veća situacija je u ponedeljak bila na ivici incidenta. Policajci su od vrata odgurivali gnevne građane koji su, u strahu da ne zakasne, poslednjeg dana pokušali da završe obaveze.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
Direktan link

U čekaonicu ispred konzulata po otvaranju u devet puštano je po desetoro ljudi, koji su u toplom čekali na red, dok su se svi ostali smrzavali na ulici na velikom minusu i prvom snegu. Tako promrzli brinuli su i zbog najavljenih kazni, od 65 do 650 evra, ukoliko proceduru ne završe do 29. decembra u podne.

“Nije ovo dobro. Bole me noge, šta će mi ova muka za Novu godinu. Ne znam kako ću i šta ću. Moram da pitam ako dođem na red. Kako ću ja uređivati te moje papire. Ja imam penziju tamo. I ja ne znam sad sa čim ću je podizati. Svaki put treba da pokažem ličnu kartu, a ja je nemam. Imam i kuću tamo. Dok god kuća postoji ja je se ne mogu odreći. Možda se i ja vratim tamo, otkud znam,” rekla je za RSE Zora Stojaković (66) iz Petrinje.

Među ljudima u redu bilo je i nekoliko mlađih koji su starijima pomagali da se snađu i objašnjavali im proceduru. Marko Urošević (29), iz Kostajnice, nada se da će rok biti produžen.

“Ovo je zaista strašno. Organizacija je nula. Prvo sam u četvrtak čekao da uzmem formular, i sada moram opet da čekam ceo dan. Kada platiš, treba opet da dođeš da se mučiš celu noć u redu. Neki čovek je jutros u četiri sata podelio pedeset brojeva i to je to.”

Mirjana Đumić (60), iz nove Gradiške, bila je među malobrojnima koji su tog dana uspeli da završe traženu proceduru. Iz konzulata je sa papirima izašla u 11 sati.

“Čekala sam jutros od pola jedan. Zajedno sa suprugom. Imala sam broj 30. Laknulo mi je što sam sve uradila na vreme, ali stvarno nije lepo da nas ovako maltretiraju. Organizacija je katastrofalna. Stvarno ovo nismo zaslužili. Ja tamo imam imovinu. Možete zadržati imovinu, ali ne možete zadržati ličnu kartu. Možete i pasoš zadržati, pa se pitam čemu sve ovo vodi. Stvarno mi nije jasno.”

Koalicija udruženja izbeglica apelovala je da Hrvatska i posle 29. decembra omogući prijave privremenog odlaska van te države. Hrvatskim Zakonom o prebivalištu predviđeno je da će, kako je naveo predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, Srbi koji budu odjavljeni po službenoj dužnosti biti novčano kažnjeni, dok će iz evidencije hrvatskog prebivališta biti brisani i oni koji imaju važeće hrvatske lične karte ali nisu do 29. decembra prijavili privremeni odlazak iz Hrvatske na pet godina i na taj način iskoristili pravo na imaju dve lične karte.

XS
SM
MD
LG