Dostupni linkovi

Niz smrti ruskih diplomata


Iznenadna smrt ruskog ambasadora u Sudanu 23. avgusta, skrenula je pažnju na to da je u posljednjih dvije godine šest ruskih diplomata iznenada umrlo u pedesetim ili šezdesetim godinama života.

U svim slučajevima, prema raspoloživim podacima umrli su "prirodnom smrću", izuzimajući ambasadora Andreja Karlova kojeg je u Ankari ubio turski policajac koji nije bio na dužnosti.

Ruski ambasador u Sudanu Mirgajas Širinski pronađen je mrtav u svojoj rezidenciji u Kartumu, saopštili su sudanski i ruski zvaničnici. Ambasador je umro u svojoj kući 23. avgusta.

Širinski, karijerni diplomata koji je bio u ranim šezdesetim, jedan je od najmanje šest ruskih diplomata koji su umrli u posljednje dvije godine.

Sudansko Ministarstvo vanjskih poslova nije objavilo uzrok smrti ruskog ambasadora, ali je portparol ruske ambasade Sergej Konjašin rekao da je bilo znakova koji ukazuju da je Šerinski imao jak srčani udar.

"Doktori su pozvani, ali nijesu bili u stanju da ga spasu", rekao je Konjašin za državnu televizuju Rossia-24.

Portparol sudanske policije je rekao da se vjeruje da je Šerinski imao visok krvni pritisak.

Agencija AFP citirala je visokog policijskog zvaničnika u Kartumu, čije ime nije objavljeno, koji je rekao da je ambasador "umro dok je plivao u svom bazenu u kući".

Smrt Širinskog stiže samo šest mjeseci nakon što je dugodišnji ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin iznenada umro dan prije svog 65. rođendana u Njujorku.

Vitalij Čurkin
Vitalij Čurkin

Kancelarija medicinskih istraga u Njujorku odbila je da objavi rezulatate autopsije, pozivajući se na diplomatski imunitet, ali je Associated press citirao visoke zvaničnike koji su pod uslovom anonimnosti naveli da je autopsija utvrdila da je Čurkin umro od srčanog udara.

Ruski ambasador u Indiji Aleksandar Kadakin takođe je umro u januaru u Nju Delhiju u 67. godini. Ruski državni mediji su izvjestili da je uzdrok smrti takođe srce.

Još jedan smrtni slučaj ruskih diplomata zabilježen je u januaru.

Ruski i grčki zvaničnici su takođe saopštili da je konzul Andrej Malanin, koji je takođe pronađen mrtav u svojoj spavaćoj sobi na podu u Atini u januaru, umro prirodnom smrću. On je imao 55 godina.

Ruskog ambasadora u Turskoj, Andreja Karlova u Ankari je 19. decembra 2016. ubio turski policajac koji nije bio na dužnosti. Ubica Mevlut Mert Altinaš je nakon što ga je ubio, a prije nego što je policija ubila njega, uzvikavo "Ne zaboravite Alepo".

[AP still photo/Reuters video, decembar 2016.]

Ruski ambasador ubijen u galeriji u Ankari
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Otpravnik poslova Rusije u Ukrajini Andrej Vorobjov umro je u Moskvi 10. maja 2016. nakon što je doživio moždani udar, kako je navela ruska državna agencija TASS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG