Dostupni linkovi

Smjernice za proračun: Smanjenje rashoda, povećanje PDV-a


Sjednica Vlade Hrvatske
Sjednica Vlade Hrvatske
Hrvatska Vlada planira smanjiti proračunsku potrošnju u ovoj godini. U uštedama na rashodnoj strani od 4,6 milijardi kuna (oko 600 milijuna eura) dvije milijarde kuna uštedjet će se na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, a milijardu na poticajima za poljoprivredu.

Neće biti otpuštanja ni smanjenja plaća u javnom sektoru, nego će se smanjiti dosadašnji veliki broj prekovremenih sati, ukinuti dodatno nagrađivanje, te otkazati ugovore o djelu i na određeno vrijeme.

Smanjit će se neke poreze i doprinose, pogotovo one koji opterećuju gospodarstvo, a rupu u proračunu nadoknadit će se dizanjem stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa sadašnjih 23 na 25 posto.
"Ono što ćemo pokušati učiniti je kompenzirati na drugoj strani onima koji zarađuju manje“, pojasnio je premijer Zoran Milanović.

„Mjere na prihodnoj strani proračuna bit će provedene na način da se ukupno porezno opterećenje ne izmijeni. Neke poreze uvodimo, neke poreze smanjujemo, potpuno ih ukidamo, neke doprinose smanjujemo... Nitko nije govorio da je povećanje PDV-a išta dobro, i ono što ćemo pokušati učiniti je kompenzirati na drugoj strani onima koji zarađuju manje“, pojasnio je premijer Zoran Milanović.

Jedna od mjera bit će i povećanje neoporezivog dijela plaće sa 1800 kuna na 2200 kuna, odnosno sa 240 na 290 eura.

Izostalo veće oporezivanje dobiti

Opozicija i sindikati dočekali su ovu Vladinu projekciju proračuna na nož. Šefica glavne oporbene stranke HDZ Jadranka Kosor nazvala je to „lošim startom“, a bivša ministrica financija Martina Dalić upozorila je da će povećanje PDV-a pojesti efekte povećanje neoporezivog dijela plaće:

„Ta će se plaća povećati za pedesetak kuna, ali sa 2 posto povećanja PDV-a teret tog istog građanina bit će nekih devedeset kuna veći za PDV.“

Ilustracija
Ilustracija
Šef lijeve oporbene stranke laburista Dragutin Lesar upozorava kako je izostalo snažnije oporezivanje dobiti i dividende.

„Ovakve blage promjene u poreznom sustavu i izrada projekcije proračuna na ovome jasna je poruka: onih najsiromašnijih oko 44.000 građana nešto će pokušati zaštititi, srednji sloj oguliti do kraja, financijski i bankarski sektor je ponovno nagrađen. Po ovome neće biti bolje, osim onima kojima je i do sada bilo odlično – financijskom sektoru u cjelini!“, naglašava Lesar.

Da će povišenje stope PDV-a dovesti do vala poskupljenja koji će pogoditi najširi krug građana, upozoravaju i sindikati. Oni upozoravaju i da će smanjenje doprinosa kojeg poslodavci plaćaju za zdravstveno osiguranje svojih zaposlenih sa 15 na 13 posto dovesti do „rupe“ od 2,4 milijarde kuna (320 milijuna eura) u državnom zdravstvenom fondu, što može dovesti do poskupljenja zdravstvenih usluga za sve građane.

Smijenjen Federlji

Analitičari velikih banaka hvale, pak, projekciju proračuna, naglašavajući kako je ovo prvo smanjivanje rashoda unazad 4 godine. I urednik business-magazina „Lider“ Miodrag Šajatović za naš radio kaže kako je smjer kojim se krenulo – dobar.
"Bit će zanimljivo vidjeti kako će tamo negdje u četvrtom – petom mjesecu reagirati pogođene interesne skupine, odnosno hoće li biti 'ceste' ili neće?“, kaže Miodrag Šajatović.

„Pitanje je što će ministarstva rezati i kako će izgledati proračuni ministarstava. Druga stvar – za sada je sve ovo još u magli i bit će zanimljivo vidjeti kako će tamo negdje u četvrtom – petom mjesecu reagirati pogođene interesne skupine, odnosno hoće li biti 'ceste' ili neće?“, kaže Šajatović.

Vlada je u četvrtak izgubila briljantnog analitičara i energičnog operativca Vladimira Ferdeljija. On je dugo vremena vodio jednu od najuspješnijih hrvatskih izvoznih tvrtki, a u novoj Vladi postavljen je za pomoćnika ministra prometa i infrastrukture sa zadatkom da uvede red u javna poduzeća koja su sada izvor gubitaka i korupcije, i od njih napravi solidan izvor prihoda.

Zbog interviewa u kojem je kritizirao Vladu zbog nedostatka odlučnosti premijer Milanović ga je u četvrtak smijenio.

„Ja gospodina niti ne poznam. Međutim, želim se ispričati hrvatskim građanima što će – takav je zakon – morati financirati 6 mjeseci njegove dužnosničke plaće. Sorry!“, kazao je Milanović.
XS
SM
MD
LG