Dostupni linkovi

Smjene u SPC: Borba za moć ili popravljanje imidža?


Vasilije Kačavenda
Vasilije Kačavenda
Autor: Gojko Veselinović

Srpska pravoslavna crkva počela je sa čiščćenjem svojih redova. Najveće zanimanje javnosti u BiH je slučaj vladike tuzlansko - zvorničkog Vasilija Kačavende.

Posljednjih dana u medijima u BiH pojavile su se informacije da će SPC penzionisati jedan broj vladika. Među njima se nalazi i vladika tuzlansko-zvornički Vasilije Kačavenda, koji je u javnosti u ratu, a i nakon njega, izazivao brojne kontraverze.

Vasilije Kačavenda, vladika zvorničko-tuzlanski, osporavan je zbog svoje kontraverzne biografije, uloge u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, vezama sa tajnim službama, sumnjivog okruženja, ali najviše zbog luksuza u vladičanskom dvoru u Bijeljini.

Novinar Slobadan Vasković, koji se bavio aferama unutar SPC, smatra da iza iznenadnog penzionisanja Kačavende ne stoje, kako se navode, zdravstveni razlozi, nego borba za moć unutar same crkve.

„Posljednjih 20 godina crkva je izuzetno nabujala unutar srpskog naroda. Mnogi su to iskoristili u crkvi za strašno bogaćenje i uspjeli raširiti svoj uticaj unutar crkve. Drugi bi sada zauzeli njihova mjesta. I ono što se danas dešava u SPC-u je slična situaciji koja se sve donedavno dešavala u Demokratskoj stranci ili u svim većim partijama“, navodi Vasković.

Vasković dodaje da je najizrazitiji sukob u SPC-u između vladike Kačavende i vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija:

„Ovdje Grigorije u svakom slučaju, koji je prvi čovjek jedne eparhije prilično siromašne, zahumsko-hercegovačke, vidi sebe u mnogo bogatijoj eparhiji, kao što je to zvorničko-tuzlanska, gdje je Vasilije. Očito je da je Grigorije uspio prikupiti mnogo više elemenata koji čine Vasilija nepodobnim za tu funkciju, i koje je on bez sumnje spreman javno braniti ukoliko Sveti Sinod ne preduzme mjere protiv Vasilija.“

Sudbinu sličnu Kačavendinoj, prema izvorima iz SPC-a, mogli bi da dožive i banjalučki vladika Jefrem, kojem se pripisuje crkveni fundamentalizam, mileševski vladika Filaret, koji je rekorder po broju žalbi vjernika na njegovo upravljanje eparhijom, ali i po zahtjevima za smjenu zbog progona sveštenstva, zatim vladika šabački Lavrentija, kojem se zamjera što je poslije afere „Crna reka" primio u svoju eparhiju sveštenika Branislava Peranovića, optuženog za ubistvo Nebojše Zarupca, kojeg je prije tragedije odlikovao činom protojerej stavrofor, te vladika vranjski Pahomija, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnih dječaka, ali ga je Opštinski sud u Nišu 2006. oslobodio krivice zbog apsolutne zastarjelosti slučaja.

Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da crkva na ovaj način želi da poboljša imidž i istakne svoj uticaj, posebno kada je u pitanju Kosovo.

„Ovaj je momenat izabran da bi se poslala poruka i Evropi i domaćoj javnosti i političkom vrhu da će se crkva pitati za Kosovo. Bez njenog blagoslova ne mogu ti pregovori imati bilo kakvu validnost. Crkva će žrtvovati sada Kačavendu, i još neke tako ekstremnije slučajeve, jer je ovaj kurs okretanje Evropi očevidan“, ocenjuje Đorđević.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Miodrag Živanović smatra da je dobro što se crkva konačno uhvatila u koštac sa problemima unutar svojih redova.

„To je jedna dobra poruka i javnosti i vjernicima. Riječ je o visokim velikodostojnicima koji su bili uključeni u različite kriminogene radnje“, kaže Živanović.

Živanović dodaje da se na ovome ne treba zaustaviti:

„Međutim, postoji problem koji je iza toga i koji je teže rješiv. Naime, to je već više od dvije decenije prisutna spona uzmeđu rukovodstava vjerskih zajednica i vlasti, i posebno njihovih, takođe kriminogenih, elita. I to će biti teško rješavati, odnosno trebaće dosta vremena, naravno i hrabrosti, i kad je riječ o politici i kad je riječ o rukovodstvima vjerskih zajednica, da tu naprave nekakav ozbiljniji rez.“

Veliki broj afera koje već duže vrijeme potresaju SPC doprinio je odluci da se u narednom periodu napravi velika čistka vladika, za koje je u vrhu SPC-a procijenjeno da su na ovaj ili onaj način narušili ugled crkve i kreirli negativnu sliku u javnosti.

Međutim, ostaje pitanje šta se do sada čekalo - jer kad su afere izlazile u javnost, iz SPC-a uglavnom su ostajali njemi.
XS
SM
MD
LG