Dostupni linkovi

Smjena Vlade Federacije BiH malo vjerovatna


Ulaz u zgradu Parlamenta Federacije BiH
Ulaz u zgradu Parlamenta Federacije BiH
Kriza vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja se i dalje, ovaj put zahtjevom za izglasavanje nepovjerenja federalnoj vladi, koje su sa 56 potpisa u Parlament uputili zastupnici SDP-a BiH, dva HDZ-a i SBB-a. Dok u Zastupničkom domu imaju mogućnost izglasavanja, u Domu naroda sve govori u prilog blokadi, koju zbog nedostatka sudija ne može riješiti ni Ustavni sud ovog entiteta.

Na ruke predsjedavajućeg Predstavničkog doma federalnog parlamenta stigli su potpisi 56 zastupnika koji predlažu izglasavanje nepovjerenja Vladi. Navode kako sadašnji sastav nije u skladu sa parlamentarnom većinom u Zastupničkom domu, ali i da u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana.

„Ne sumnjam da će biti prikupljena natpolovična većina i u Domu naroda i vrlo skoro kreće izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. Parlament je taj koji u skladu sa Zakonom o vladi i Ustavom može izglasati nepovjerenje prema vladi. A taj kapacitet postoji - 20 zastupnika je dovoljno da pokrene inicijativu, postoji većina u obadva doma“, kaže predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Ustvari, sadašnja postava federalne vlade ne odražava volju lidera, ponajprije čelnika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

Nakon tzv. platformaških partnera SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, sa kojima je i napravljena federalna vlada, Lagumdžija je našao nove partnere u dva HDZ-a i SBB-u BiH.

Iako je SDP BiH u najmanju ruku ignorirao zahtjeve ponajprije HDZ-a BiH da uđe u vladu, u skladu s partnerstvom sada se čini sve da se to i ostvari.

„Naša namjera je da nakon izglasavanja nepovjerenja ponovo predložimo za mandatara gospodina Nikšića i da predsjednik Federacije postupi prema tom zahtjevu, tj. ispoštuje volju parlamentarne većine i dostavi Parlamentu na izjašnjavanje novi sastav federalne vlade. Mi očekujemo podršku od strane predstavnika međunarodne zajednice“, kaže šef kluba SDP-a u Predstavničkom domu Jasenko Selimović.

Delegat u klubu Bošnjaka u Domu naroda i član kolegija Doma Amir Zukić kaže kako od izglasavanja nepovjerenja nema ništa. No, u vezi sa pitanjem eventualnog pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa Zukić je neodređen:

„Velika većina kluba delegata dijeli mišljenje da su bošnjački ministri u federalnoj vladi zadovoljili svojim radom i kapacitetom i da će oni dobiti podršku od kluba Bošnjaka. Ali isto tako mogu reći da kod sastavljanja i davanja podrške bošnjačkim ministrima klub Bošnjaka sigurno ima vitalni interes.“

Slučaj Desnica

Živko Budimir
Živko Budimir
Sve i da Parlament pokrene proceduru razrješenja Vlade, krug će se zatvoriti opet na predsjedniku Federacije Živku Budimiru, koji je bar do sada ostao neumoljiv na zahtjeve za rekonstrukciju:

„Stoji onaj zahtjev koji sam isticao cijelo vrijeme u medijima, a to je Zakon o Vladi FBiH, koji će regulirati princip donošenja odluka u Vladi FBiH na isti način kako se to čini i u Vijeću ministara, a to je da trećina ministara iz svakog naroda mora biti ugrađena u svaku odluku. Ako postoje zakonom propisane mogućnosti kojima se može izvršiti smjena predsjednika Federacije, neka izvole i neka pokrenu tu proceduru“, kaže Budimir.

Ovakav stav uveliko stvara frustraciju i kod federalnog premijera Nermina Nikšića:

„Čovjek misli da je bogom dan, izabran za tu funkciju sa nekih hiljadu i po, dvije hiljade glasova i ignoriše i parlamentarnu većinu i demokratsku praksu koja je normalna svugdje u svijetu“, navodi Nikšić.

Nova parlamentarna većina uporno insistira na rekonstrukciji Vlade koja nakon povratka Desnice Radivojevića poslije više mjeseci radi u punom sastavu. Sam slučaj Desnica, kako je prozvan u BiH, dovoljan je pokazatelj kretanja političkih igara u Federaciji.

Prvo je SDA, čiji je Radivojević kadar, njegovu kovertiranu bjanko ostavku predala Budimiru, koji je usvojio, da bi nakon višemjesečnih sudkih peripetija povukao odluku o smjeni i vratio ga na posao. Ni danas do kraja nisu jasni razlozi Radivojevićeve smjene.

Tek se nagađalo da je smijenjen kako ne bi podržao SDP-ova imenovanja kadrova u javne kompanije. U sličnoj atmosferi podmetanja i utrkivanja u tome ko će koga prije prevariti, federalna je vlada provela cijelu prošlu godinu, a kako stvari stoje - i ovu će. To najbolje ilustruju istraživanja CCI-a, koje prenosi Denis Telić:

„Propušteno je mnogo šansi da se uradi više posla, pogotovo da se federalna vlada bavi pitanjima koja su od istinskog interesa za građane Federacije. To su nezaposlenost, borba protv korupcije itd. Vrijeme je potrošeno uglavnom u političkim igrankama i u rekonstruisanju vlade, u donošenju mnogih odluka o razrješenjima i imenovanjima novih članova, ali ništa to nije pokazalo u suštini da ima određeni napredak, da ta javna preduzeća ili institucije rade bolje. Dolazimo do onih rezultata koji su u granicama onoga što je pokazivano prije četiri, pet godina, kada smo okarakterisali takav rad kao katastrofalan, sad smo se ponovo vratili u takvu situaciju. Na smsom početku rada ove vlade bilo je rezultata, a onda došlo je do pada svih parametara - i ako se ovo nastavi, biće nam i dalje loše.“

U slučaju pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa od strane Bošnjaka nastupiće nova blokada - jer zbog nepopunjenosti Ustavnog suda ovog entiteta na odluku se može čekati u nedogled.
XS
SM
MD
LG