Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smijenjena glavna urednica informativnog programa HTV


Hloverka Novak Srzić
Vijeće Hrvatske radio televizije razriješilo je tajnim glasanjem Hloverku Novak-Srzić s funkcije glavne urednice Informativnog programa Hrvatske televizije. Analitičari se ne slažu oko ocjene – je li to popuštanje čvrste veze između politike i javne televizije u Hrvatskoj.

Sa devet glasova za i jednim glasom protiv, Vijeće Hrvatske radio-televizije prihvatilo je ostavku dosadašnje glavne urednice Informativnog programa Hrvatske televizije Hloverke Novak-Srzić. Za vršitelja dužnosti urednika Informativnog programa postavljen je novinar te redakcije Renato Kunić.

Hloverka Novak-Srzić u novinarstvu je tridesetak godina, u devedesetima je bila jedna od perjanica HDZ-ovog novinarstva, a vraćena je na ovu odgovornu funkciju pred parlamentarne izbore 2007. godine, kada je HDZ planirao dobiti novi mandat i otada se po općoj ocjeni ponašala kao sttranački supervizor u Informativnom programu.

Urednica na zagrebačkom radiju 101 Zrinka Vrabec Mojzeš vjeruje da će se ova smjena pozitrivno odraziti na
Taj je program u jednom vrlo kaotičnom stanju od posljednjih parlamentarnih izbora prije kojih je gospođa Novak Srzić oktroirana na mjesto urednice Informativnog programa.
informativni program javne televizije.

„Taj je program u jednom vrlo kaotičnom stanju cijeli niz godina, odnosno – budimo precizniji – od posljednjih parlamentarnih izbora prije kojih je gospođa Novak Srzić oktroirana na mjesto urednice Informativnog programa. Mene je doista čudilo kako je ona uopće opstala tolike godine, budući da znamo da tamo postoji cijeli niz afera, veliko nepovjerenje gledatelja prema Informativnom programu hrvatske javne televizije, ali i veliko nepovjerenje njenih vlastitih kolega prema onom što ona radi.“


POČETAK KRAJA VEZA VLASTI I JAVNE TELEVIZIJE?

Naime, nedavna anketa među novinarima Informativnog programa HTV-a pokazala je da čak 87 posto koelga nema povjerenja u nju kao urednicu. Je li to početak kraja „čvrstih veza“ između javne televizije i vlasti? Sasvim moguće, odgovara kolegica Vrabec Mojzeš:
Napokon je pobijedila zdrava pamet, pobijedila je i argumentacija koja je bila prije svega na strani zaposlenika Hrvatske televizije.


„Možda su se sada posložile kockice. Možda doista taj čvrsti zagrljaj politike, odnosno HDZ-a sada više nije tako čvrst, ili je sam HDZ kao vladajuća stranka koja je sasvim sigurno utjecala na njen izbor i njeno postavljanje - ili možda premijerka – shvatio da je ono što radi gospođa Hloverka Novak Srzić – kontraproduktivno. Mislim da je u ovom trenutku napokon – 'ajmo reći – pobijedila zdrava pamet, pobijedila je i argumentacija koja je bila prije svega na strani zaposlenika Hrvatske televizije.„


Sveučilišni profesor medija Stjepan Malović u izjavi za naš radio ovu smjenu vidi tek kao epizodu u sapunici o beskrajnoj ljubavi vlasti prema HTV-u. Ovo nije početak kraja te ljubavi, kaže profesor Malović.

„Pa, bojim se da nije. Bojim se da je to samo jedna epizoda u dugotrajnoj sagi o Hrvatskoj televiziji i o pokušaju vlasti ili vladajućih da ostvare svoj utjecaj.“

Nije glavni problem u Hloverki Novak Srzić, nego u politici koja ju je ranije dovela, a sada smijenila, i koja i dalje preko načina izbora članova Vijeća HRT_a ima izravan utjecaj na kadroviranje HTV-a, kaže Malović.

„Sad će se pokazati da će kod daljnjih epizoda ove sage ponoviti način da će politika kroz izabrane članove Vijeća – a oni su, podsjećam, birani u Saboru tako da pojedine stranke dižu svoje ruke za njih, pa se onda zna za koga je glasao SDP, za koga je glasao HDZ – i dalje ostvarivati svoj utjecaj, sa većim ili manjim kompromisima, onako kako to već biva u političkom životu.“

Malović zaključuje da put do tako potrebnog javnog servisa neće biti ni jednostavan, ni lagan.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG