Dostupni linkovi

Smijenjen selektor BiH Safet Sušić


Safet Sušić.
Safet Sušić.

Safet Sušić u ponedjeljek navečer je smijenjen sa funkcije selektora Fudbalske reprezentacije Bosne I Hercegovine. Odluku je donio Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na sjednici koja je završena oko 19 sati.

Safet Sušić prisustvovao je sjednici Izvršnog odbora koju je napustio oko 17 sati i 30 minuta, ne želeći davati izjave okupljenim novinarima.

On je po dolasku u Sarajevo, nakon utakice sa Izraelom u nedjelju uveče u kojoj je bh. selekcija izgubila sa 3:0, izjavio da ostavku neće dati, ocjenjujući da još uvijek reprezentacija Bosne i Hercegovine ima šanse da se kvalifikuje za Evropsko prvenstveno 2016. godine.

Prethodno, izabranici Safeta Sušića su poraženi u Zenici protiv Kipra 2:1. Protiv Velsa u Cardiffu su igrali 0:0 i sa Belgijom 1:1 na zeničkom stadionu Bilino polje.

Sušić je na mjesto selektora imenovan krajem 2009. godine, jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, naslijedivši Miroslava Ćiru Blaževića.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine Sušić je vodio skoro pet godina i to na 49 utakmice. Ostvario je učinak od 23 pobjede, devet remija i 17 poraza.

Safet Sušić je postao prvi selektor koji je reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko fudbalsko takmičenje i to nakon pobjede reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Litvanijom 15. oktobra 2013. godine i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu.

No, na Mundijalu, u relativno lakoj grupi, selekcija Bosne i Hercegovine nije prošla grupnu fazu. Po dolasku u Bosnu I Hercegovinu održana je i vanredna sjednica Izvršnog odbora BiH na kojoj je Sušiću ponovo jednoglasno izglasana podrška. Dobio je i novi dvogodišnji ugovor, prema kojem je Sušić trebao voditi Zmajeve i na Euro 2016. u Francuskoj.

Podsjetimo, Safet Sušić je fudbalsku karijeru počeo u Krivaji iz Zavidovića, odakle prelazi u FK Sarajevo. U ovom timu je dobio status legende i postao jedan od najomiljenijih igrača u klupskoj istoriji.

Nakon devet sezona u “bordo” dresu Safet Sušić, poznatiji kao Pape, prešao je u francuski PSG, gdje je također igrao devet godina.

U dresu bivše Jugoslavije postigao je 21 gol u 51 nastupu.

Trenersku karijeru Sušić počeo je 1994. u Cannesu, nakon čega je trenirao nekoliko ekipa iz Turske i Saudijske Arabije.

Osvrt Bude Vukobrata na utakmicu BiH - Izrael

Možda ovo i nije vrijeme za analize Sušićevih poteza, za ocjene tipa - koliko je i gdje pogriješio, već više za procjenu - postoji li uopšte šansa da reprezentacija domovine završi u Francuskoj.

Od toga, zapravo, zavise i naredni koraci koje valja, koliko danas, preduzimati. Ukoliko se apstrahuju dvije nebitne utakmice protiv perolake Andore, onda smo tačno na polovini kvalifikacija. BiH je posljednja sa dva mizerna boda, ali razlika i nije prevelika oduzmu li se i ostalima bodovi stečeni protiv autsajdera. Teorijski prednost, barem dviju selekcija, je dostižna, ali temeljna pretpostavka za to da Bosna i Hercegovina sve pobjeđuje, a ostale slekecije međusobno remiziraju. Ne, ovi su počeli mnogo ranije. Da li za to što većina fudbalera i nisu igrali baš na svojim prirodnim pozicijama, da li zbog neutemeljene samouvjerenosti ili je, može biti, izvjetrio nekadašnji polet, ali igrači ni u ranija tri duela nisu pokazali partije kao u kvalifikacijama za Brazil.

Naravno, pred nadležnim organima je da procijene - može li selekcija da sa ovim i ovakvim personalnim profilom, stručnim prije svega, odgovoriti beskrajno težim uslovima. Ako može, puno sreće. Ovoj pameti, međutim, mnogo bliže sve zaboraviti, zasukati rukave, pa dok je na vrijeme, sve iz početka.

XS
SM
MD
LG