Dostupni linkovi

Kragujevac: Smenjuju direktora "Zastava oružja" uz pomoć policije


Radnici u Upravnoj zgradi

Radnici fabrike namenske industrije „Zastava oružje“ iz Kragujevca upali su u ponedeljak u Upravnu zgradu fabrike, koju su ranije istog dana zaposele jake policijske snage, u očekivanju dolaska članova Nadzornog odbora i novoimenovanog direktora.

Nezadovoljstvo radnika izazvala je smena dosadašnjeg direktora Radeta Gromovića i imenovanje penzionisanog oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Situacija u Upravnoj zgradi kragujevačke fabrike oružja u kojoj se nalazi nekoliko stotina nezadovoljnih radnika i veliki broj policijaca je napeta, ali za sada nema incidenata. Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije te fabrike izjavio je radiju Slobodna Evropa da je prisustvo policije izazvalo napetost radnika koji nemaju nikakve destruktivne namere.

Radnici ispred Upravne zgrade "Zastava oružje"
Radnici ispred Upravne zgrade "Zastava oružje"

“Jutros su jake policijske snage ušle u krug fabrike i u Upravnu zgradu. Ušli su iz nama nepoznatih razloga i sa kojim motivima. Radnici su na to odgovorili upadom u upravnu zgradu i sada je u njoj više stotina radnika fabrike i mnogo policajaca koji čekaju ishod. Za sada nema nikakvih incidenata, ali je situacija veoma napeta i ljudi su nervozni”, rekao je Ilić.

Nadzorni odbor fabrike „Zastava oružje“ je proteklog vikenda, na sednici održanoj u Beogradu, smenio dosadašnjeg direktora Radeta Gromovića i na njegovo mesto imenovao Milojka Brzakovića, penzionisanog oficira Vojske Srbije.

Ilić kaže da su radnici nezadovoljni načinom izbora novog direktora i smenom dosadašnjeg prvog čoveka koji je već ugovorio izvozne poslove lovačkog i sportskog oružja, vredne nekoliko desetina miliona dolara. Oni zbog toga strahuju za realizaciju tih ugovora, zbog čega smatraju da sada nije trenutak za smenu menadžmenta, jer bi sve to moglo da destabilizuje najstariju kragujevačku fabriku.

“Glavni razlog je što sada fabrika ima ugovorene izvozne poslove u vrednosti od oko 80 miliona dolara i što se plate redovno isplaćuju. Mi zahtevamo da se održi kontinuitet zarada i da neko ko treba sutra da preuzme fabriku garantuje svojim planovima ili već Vlada treba da garantuje svojim odlukama da fabrika neće ući u poslovne probleme”, kaže Ilić.

On ističe da se izboru novog direktora protivi 1.500 radnika, i da u rešavanje ovog problema hitno treba da se uključe Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije.

“Iskustva nam govore da ova fabrika nikome nije potrebna više nego našim radnicima i naši zahtevi su jasni da u ovoj situaciji kedino ministar odbrane i Vlada republike Srbije može da posreduje i da vidimo u kom pravcu će se kretati poslovanje fabrike Zastava oružje”, rekao je Ilić.

U međuvremenu oglasio se ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je rekao da Ministarstvo odbrane donosi odluke u interesu radnika i da niko državu ne može ucenjivati po tom pitanju. Ministar je istakao je da je u Srbiji postala praksa da se pokušava da se sve dobije kroz ucene i pritisak, što se ne može tolerisati i dozvoliti. On je podsetio da je fabrika "Zastava oružje” najveći poreski dužnik državi od svih namenskih industrija. "Njihove poreske obaveze višestruko prevazilaze ukupnu vrednost kapitala fabrike i valjda je normalno da bivši direktor Rade Gromović, bude sklonjen sa tog mesta", poručio je Gašić.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG