Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Smenjen načelnik Službe za otkrivanje ratnih zločina


Specijalne jedinice policije Srbije u jednoj od potraga za haškim beguncem Ratkom Mladićem
U timovima koji su u Srbiji zaduženi za hapšenje haških begunaca ovih dana dolazi do bitnih kadrovskih promena. Nakon što je koordinator Akcionog tima za lociranje i hapšenje optuženika Rasim Ljajić potvrdio da će održati obećanje i podneti ostavku na to mesto zato što Mladić još uvek nije u Hagu, do promena dolazi i u Službi za otkrivanje ratnih zločina Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dosadašnji načelnik Aleksadnar Kostić potvrdio je za RSE da je dobio rešenje o smeni. Ni on, ni šefica Biroa za saradnju sa medijima MUP-a Srbije Suzana Vasiljević odbili su da otkriju razloge:

“Došlo je do promene na čelu Odeljenja za ratne zločine. Sada je, umesto gospodina Aleksandra Kostića, Dejan Marinković, koji je bivši radnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.”

Služba za otkrivanje ratnih zločina deo je tima koji traga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. O smeni Kostića koji je na njenom čelu od 2006. se, prema pisanju medija, spekulisalo i ranije i to nakon formiranja sadašnje vlade, a kao razlog je pominjan sukob sa pojedinim predstavnicima Bezbednosno-informativne agencije.

BEZ KONCEPCIJE?

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović ne misli da ove promene najavljuju odlučnost i konkretnije akcije, koje u skorije vreme mogu dovesti do hašenja Ratka Mladića:

“Smatra se da prekombinacijom timova koji to rade može učiniti nešto više, ili nešto manje, zavisi ko je šta planirao. Ali, osnovni motiv je verovatno pokušaj da se kadrovsko prestrojavanje prikaže kao deo akcije i nastojanja države da tu stvar odlučno i definitivno reši. Ja u to ne verujem i očigledno je da Ratko Mladić, osim ako ne bude neke senzacije, do Nove godine neće biti tamo gde treba da bude.”


Sa ovim se, sudeći po njegovoj izjavi, slažio i koordinator Akcionog tima za hapšenje haških begunaca Ljajić, koji je, najavljujući ostavku na tu funkciju, rekao da mora da snosi odgovornost za to što je ne mali broj puta uveravao da će Mladić do kraja godine biti u Hagu.

Ne mogu sebe da zamislim da opet za mesec, dva pričam kako će biti uhapšen do kraja 2010.", rekao je Ljajić, koji ostaje na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom. Pored priznanja za političku doslednost, Stojadinović u njegovom potezu vidi i nešto drugo:

“To je znači da država nema valjanu koncepciju. Očigledno je da Mladića ne čuvaju ni telohranitelji ni jataci, nego informacije koje dolaze iz onih centara moći koji su i zaduženi za njegovo hvatanje. Ovo je, dakle, dokaz da država ne kontroliše tajne službe, a drugo da državni službenici visokog ranga pokušavaju da, povlačenjem sa jedne od svojih obaveza, skinu sa sebe tu vrstu odgovornosti bez adresiranja na kome je ta odgovornost zaista.”

Posle Ljajićeve ostavke, Akcioni tim za hapšenje haških begunaca vodiće drugi koordinator tog tela, Vladimir Vukčević iako je i on više puta licitirao da će haški begunac, optužen za genocid, izvesno biti u Hagu do kraja ove godine i najavio takođe ostavku ako se to ne dogodi.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG