Dostupni linkovi

Smanjuje se broj zemalja sa smrtnom kaznom


Amnesty International prosvjed ispred ambasade Bjelorusije
Amnesty International prosvjed ispred ambasade Bjelorusije
Broj država koje primjenjuju smrtnu kaznu u svijetu opada. U posljednjih deset godina čak je 31 država ukinulo smrtnu kaznu, ali u SAD, Kini, Iranu, Jemenu i Saudijskoj Arabiji još je na snazi.

Prema izvještaju Amnesty Internationala (AI ) u 2010. bilo je najmanje 527 pogubljenja, dok je 2009. bilo 714. No, te brojke isključuju Kinu, koja krije podatke, pa se vjeruje da se pogubljenja se ondje broje u "tisućama".
Prema izvještaju Amnesty Internationala u 2010. bilo je najmanje 527 pogubljenja , dok je 2009. bilo 714. Najbrojnije su egzekucije u Aziji i na Bliskom istoku.

Neke zemlje nastavljaju izricati smrtnu kaznu "za kriminal povezan s drogom, gospodarske prekršaje, dobrovoljne seksualne odnose između odraslih osoba te za bogohuljenje", kršeći time međunarodne zakonske propise o ljudskim pravima koji zabranjuju pribjegavanje smrtnoj kazni, osim za najteže zločine, piše Amnesty.

Najbrojnije su egzekucije u Aziji i na Bliskom istoku.

Teheran je tako priznao 252 pogubljenja prošle godine, među kojima pet žena i jednog maloljetnika. Četrnaest osoba ondje je javno smaknuto. Šezdeset pogubljenja nabrojano je u Sjevernoj Koreji, 53 u Jemenu, a 27 u Saudijskoj Arabiji.

U SAD-u je izvršeno 46 smrtnih kazni, a izrečeno ih je 110, no to je "samo trećina u odnosu na sredinu devedesetih godina", ističe u svom izvještaju AI.

Sedam država ponovo prakticira smrtnu kaznu

Velik dio smrtnih kazni prošle godine, na koje je upozoreno u Kini, Egiptu, Indoneziji, Iranu, Laosu, Libiji, Maleziji, Tajlandu, u Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Jemenu, povezano je s aferama s drogom, otkriva se u izvještaju ove nevladine organizacije koja se bavi ljudskim pravima.

Gasna komora, bez datuma
Prema podacima organizacije, Iran, Pakistan, Saudijska Arabija i Emirati osudili su na smrt osobe mlađe od 18 godina u trenutku počinjenja djela, čime su prekršeni međunarodni propisi.

Amnesty upozorava da je šest zemalja (Bahrein, Bjelorusija, Ekvatorijalna Gvineja, Somalija, Tajvan kao i Palestinska samouprava) ponovno počelo prakticirati smrtnu kaznu.

U martu 2010. bjeloruske vlasti izvršile su dvije smrtne kazne, a još tri su izrečene.

Mongolija je proglasila moratorij na smrtnu kaznu, što je važan korak u toj zemlji, dok je Gabon odustao od smrtne kazne prošle godine, te je time broj članica Afričke unije koje su se opredijelile za aboliciju porastao na 16.

"Svijet bez smrtne kazne nije samo moguć, on je neizbježan. Pitanje je jedino koliko će vremena za to trebati"
, zaključuje Amnesty International.
XS
SM
MD
LG