Dostupni linkovi

Severna Koreja povukla projektile sa istočne obale


Vojnička patrola na Velikom mostu ujedinjenja između Severne i Južne Koreje
Vojnička patrola na Velikom mostu ujedinjenja između Severne i Južne Koreje
Severna Koreja je sklonila dve rakete sa obale, što ukazuje na smanjenje napetosti na poluostrvu, saopštili su zvaničnici SAD, a prenosi BBC.

Pretpostavljalo se da Pjongjang planira još jednu nukelarnu probu prošlog meseca, preteći celoj regiji. Pretnje su stigle nakon što je UN uveo Severnoj Koreji nove sankcije u martu ove godine posle treće nuklearne probe.

Takođe, pretnje su bile i rezultat vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje su se završile prošle nedelje.

Sklanjanje projektila je najvidljivi znak do sada da Severna Koreja povlači pretnje o lansiranju nuklearnog oružja, smatra dopisnica BBC iz Vašingtona Džejn Litl.

Međutim, viši američki zvaničnici iz Saveta državne bezbednosti upozorili su da je prerano slaviti dobre vesti, obzirom na nepredvidivo ponašanje Pjongjanga do sada.
Portparol Pentagona Džordž Litl, odbio je da komentariše pomeranje projektila, ali je rekao reporterima da je ono što su do sada primetili zapravo “pauza u provokacijama”.

"Mislimo da je to korisno za naše napore da se obezbede mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu!”

Vest da su projektili sklonjeni sa istočne obale stigla je pred početak samita SAD i Južne Koreje u Vašingtonu.

Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje razgovaraće sa Barakom Obamom u utorka, a očekuje se da će potvrditi jake veze između dve zemlje. Park će se kasnije obratiti i američkom Kongresu u sredu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je predsednicu Južne Koreje Park Geun Hje zbog njenog čvrstog, ali odmerenog odgovora na nedavne provokacije Severne
Koreje.

Ban, bivši ministar spoljnih poslova Južne Koreje, razgovarao je sa predsednicom Park uoči njene posete Vašingtonu i tom prilikom podržao njenu odlučnost da razlike između dve Koreje reši "izgradnjom poverenja i dijalogom".

Po rečima portparola UN Martina Nesirkija, Ban je ponovo potvrdio svoju spremnost da doprinese smanjenju tenzija i promovisanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Ban je izrazio zabrinutost zbog situacije u vezi s hranom u Severnoj Koreji i rekao da ceni spremnost Seula da pruži humanitarnu pomoć.
XS
SM
MD
LG