Dostupni linkovi

Pravosuđe popušta pred Uskokovićima i Cecama


Sudnica Višeg suda u Beogradu - ilustracija
Pravosuđe Srbije ponovo je palo na ispitu. Viši sud u Beogradu je odredio je kaznu zatvora od tri godine čoveku koji je optužen da je zloupotrebom službenog položaja i prisvojio tridesetak stanova u Beogradu, Podgorici i Parizu. Politička i stručna javnost je iznenađena ali i zabrinuta sa kakvom se porukom može suočiti društvo posle blage presude za teško krivično delo.
Kolundžija: Ukoliko postoji sklonost da sudije dodeljuju najniže kazne u skladu sa zakonom, pretpostavka je da onda treba menjati zakonski minimum.

Tridesetak kuća na najskupljim lokacijama u Srbiji, nekoliko preduzeća, stanovi i lokali u Podgorici i Parizu, sve je to zloupotrebom službenog položaja ''uzeo'' od države nekadašnji direktor Elektrodistribucije Beograd Branislav Uskoković i verovali ili ne dobio tri godine zatvora.

Uskokoviću je trostruko smanjena kazna, pošto je u oktobru 2006. bio osuđen na devet godina. Ako je maksimalna predviđena kazna propisana zakonom do 12 godina, a optuženom se razreže tri godine onda je verovatno to pitanje za pravosudni sistem, kaže u najvišem zakonodavnom telu, odnosno Skupštini Srbije, šefica vladajuće koalicije Nada Kolundžija.

„Za mene kao parlamentarca postavlja se sada ključno pitanje - da li su zakoni preblagi? Da li su najniže zaprećene kazna preblage za krivična dela čija je materijalna šteta koje je pretrpelo društvo, tako velika kao što je u ovom slučaju i ako to onda jest tako onda trebamo da pokrenemo proceduru za pooštravanje kaznene politike jer ukoliko postoji sklonost da sudije dodeljuju najniže kazne u skladu sa zakonom, pretpostavka je da onda treba menjati zakonski minimum”, kaže Nada Kolundžija

Istragom je utvrđeno da Uskoković poseduje pet stanova u Parizu, više nekretnina u Crnoj Gori i još oko 400 kvadratnih metara nekretnina u Beogradu. Tokom postupka, od Uskokovića i članova njegove porodice privremeno je oduzeto devet vila i stanova u centru Beograda.

Koliko danas u Srbiji ima raznih Uskokovića teško je saznati kao i to koje su se olakšavajuće okolnosti pojavile da bi se tako drastično smanjila kazna.

"Elita" i "smrtnici"

Da li su ovakve presude plodovi reforme pravosuđa, gde se kazna kompenzuje nagodbom i narukvicom. Poslanik i opozicionar Žarko Korać je rezigniran odlukom ali se pita šta je poruka javnosti.

„Šta je poruka i mene to kopka. Imali smo slučaj da možeta da se nagodite ako ste popularni da uzmete narukvicu i da sedite u svojoj velelepnoj vili, a ne u zatvoru, a sada imamo poruku kada mnogo opljačkate kazna vam se smanji na tri godine. Znate šta, došao je očigledno trenutak da svi porazgovaramo šta radi pravosudni sistem u praksi. Ne govorimo o zakonima kao takvima nego na koji način se odemaravaju kazne”, pita se Korać.
Svetlana Ražnatović pred sudom, 9. maj 2011.

Poverenje građana u pravosuđe i sudsku vlast prethodno je poljuljala odluka tačnije nagodba suda sa pevačicom Svetlanom Ražnatović da za nekoliko miliona evra, koje je po sopstevnom priznanju nezakonito prisvojila od prodaje fudbalera, zameni narukvicom i kućnim pritvorom u vili na Dedinju.

Da Srbiju može čerupati baš svako, potvrdio je utorak i bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić.

„Ja sam rekao istinu pravu. Kada smo kontrolisali naplatu putarine, ja sam mislio se to malo „kraducka”, mislio sam manje nešto. Kada smo videli kolika je to bila cifra, bili smo izuzetno iznenađeni. Ja sam dao tu izjavu i to je bila jedna čestita i prava izjava, Zamislite, kada je posle uvođenja reda i te izjave naplata putarine porasla sa šezdeset miliona evra porasla na 205 miliona evra”, hvali se Velimir Ilić, ali ne pominje da je ista ta grupa pred sudom označana kao putna mafija. Još uvek se vodi postupak pred Specijalnim sudom.

Direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati smatra da visina kazne za Uskokovića nije srazmerna visini nezakonito stečene dobiti. Stiče se utisak da je reč o jednoj selektivno preblagoj politici kažnjavanja pogotovo velikih učinilaca krivičnih dela.

„Bavite se na taj način jedan dosta bezobziran način koji nije vodio ni o meri ni o načinu krivičnog dela. Mi ćemo vam od jedne dosta ozbiljne kazne pretvoriti u jednu trećninu. Poruka je u svakom trenutku i svakom društvu veoma loša”, kaže Vladimir Goati i zaključuje:

„Mislim da je to bilo ko da je počinilac takvog dela, ljudi koji se nalaze na elitnim pozicijama na neki način zaštićeni od sankcija kojima podležu obični smrtnici”, kaže Direktor Transparentnost Srbija.

Bivši direktor Elektrodistribucije Beograd Branislav Uskoković uhapšen je 30. januara 2002. godine zbog malverzacija koje je počinio u toj kompaniji.
XS
SM
MD
LG