Dostupni linkovi

Smanjen kreditni rejting Španije


Sedište Standrad & pursa u Nju jorku
Sedište Standrad & pursa u Nju jorku
Agencija za utvrđivanje kreditnog boniteta Standard i purs (Standard & Poor's, SP) smanjila je rejting dugoročnog duga Španije, obrazlažući to slabim perspektivama za rast njene privrede i velikim dugovima u privatnom sektoru.

SP je smanjio španski rejting na AA- sa AA sa negativnim izgledima, što ukazuje da će u nekom trenutku rejting biti spušten ponovo.

Istovremeno je SP potvrdio Španiji kratkoročni rejting A-1+.

Martin Winn (Vin), zamenik direktora evoropskog ogranka Standard i purs u intervjuu za ruski servis Radija Slobodna Evropa:

"Vidimo povećan rizik po rast španske privrede, zbog visoke nezaposlenosti, pogoršanih finansijskih uslova, velikog duga u privatnom sektoru i loše ekonomske perspektive vodećih trgovinskih
partnera Španije”.


Ova rejting agencija je navela da je španska ekonomija pokazala neke znake izdržljivosti ove godine ali da je i dalje muči slabija dostupnost kredita. Nisu završene ni reforme na tržištu radne snage.

U međuvremenu, protivnici oštrih mera štednje španske vlade, najavili su za subotu proteste u Madridu.

I druga agencija, Fič (Fitch), smanjila je prošle kreditni rejting Španije. Fič je u međuvremenu, u četvrtak smanjio rejting britanskih banaka Lojd (Lloyds) "Kraljevske banke Škotske" (Royal Bank of Scotland) i švajcarskog UBS. Ova agencija navodi da može biti smanjen rejting još 12 banaka čiji se bilansi trenutno analiziraju, uključujući nemačku Dojče banku (Deutsche bank) i amerčki Goldman Saks (Goldman Sachs).

Fič navodi da se finansijsko tržište suočava sa sve većim izazovima jer se evropska dužnička kriza i mere štednje koje preduzimaju vlade, negativno odražava na poslovanja banaka.

Ove odluke su donete u trenutku kada ministri finansija G20 treba da se sastanu u petak da bi razmotrili krizu u evrozoni.

Vrednost evra u petak je relativno stabilna jer se očekuje da ministri finansija G20 doneti konkretne odluke o pomoći evrozoni. Međutim, pojedini analitičari smatraju da te mere neće biti donete pre samita lidera EU 23. oktobra.
XS
SM
MD
LG