Dostupni linkovi

Državni službenici prijete generalnim štrajkom


Ilustracija
Ilustracija
Sindikalne organizacije policijskih i državnih službenika i zaposlenika uputile su pismo Vijeću ministara u kojem izražavaju svoje negodovanje prijedlogom o smanjenju plaća, uvrštenim u prijedlog budžeta za ovu godinu, i traže da takav budžet ne podrže. U protivnom stupiće u generalni štrajk.

Uposlenici u državnoj službi smatraju da se mnogo više novca može uštediti racionalnijim trošenjem novca budžetskih korisnika nego smanjenjem plaća službenicima, navodeći podatak da je rastrošna vlast samo u prošloj godini za taksi usluge potrošila milion KM, odnosno pola miliona eura, uprkos brojnim službenim vozilima koja koriste i u privatne svrhe.

Prijedlog budžeta BiH za 2012. godinu u kojem je predviđeno umanjenje plaća državnim službenicima za pet posto izazvao je nezadovoljstvo uposlenika državne uprave, a naročito policije koja je na toj ljestvici najmanje plaćena. Stoga su odlučili uputiti protestno pismo ministrima u kojem apeluju da ne glasaju za ovaj prijedlog, ali i navode načine kako se uštede mogu napraviti na drugim stavkama, a da se već umanjene plaće službenika ne diraju.

„Nije država u krizi. Nema čak ni zakonske osnove da se izvrši smanjenje. Da bi se umanjila plaća, u zakonu fino stoji, ima pravo Vijeće ministara da donese odluku, ali samo ukoliko je ugrožena makroekonomska stabilnost države. U ovoj situaciji makroekonomska stabilnost nije ugrožena“, ocjenjuje predsjednik Sindikata državnih službenika Juro Bilić.
Da bi se umanjila plaća, Vijeće ministara ima pravo da donese odluku, ali samo ukoliko je ugrožena makroekonomska stabilnost države. U ovoj situaciji makroekonomska stabilnost nije ugrožena, ocjenjuje predsjednik Sindikata državnih službenika Juro Bilić.


Edin Smailović, predsjednik Sindikata uposlenika Agencije za istrage i zaštitu SIPA, navodi da najmanje plaće na ljestvici budžetskih korisnika imaju policajci, čija egzistencija će biti ozbiljno ugrožena ukoliko se smanjenje plaća dogodi.

„Naši policijski službenici, prije svega mislim na policajce Jedinice za specijalnu podršku, imaju 650 maraka platu. Ali ovdje je bitna druga stvar - 2009. godine je nezakonito smanjena plata svim zaposlenim u institucijama, tako i našim policijskim službenicima, dok su svi ostali nivoi vlasti svake godine u određenom procentu povaćavali platu. Kod nas nikada nije povećana, samo je 2009. nezakonito smanjena, zbog čega su uslijedile brojne tužbe pred Sudom BiH“, navodi Smailović.

Prosječna plaća u FBiH je 828 maraka, odnosno 410 eura. U Kantonu Sarajevo je plaća policajaca približna prosječnoj, kaže Smailović i dodaje da policajci u drugim kantonima mnogo manje zarađuju. To potvrđuje i Zlatko Tuzlak, predsjednik Sindikata MUP-a Posavskog kantona. Policajci u ovom kantonu imaju duplo manje plaće od kolega u Sarajevu ili RS, ali im ni šestomjesečni štrajk nije pomogao da se izbore za svoja prava, kaže Tuzlak.

„Policijski službenici u Posavskoj županiji ušli su 3. 10. 2011. u generalni štrajk iz razloga što imaju najmanju osnovnu plaću u BiH, odnosno u Federaciji - 467 KM. Mi smo tražili da se usvoji zakon o plaćama, gdje bismo mi bili u ravnini s ostalim policijskim službenicima u BiH. Nakon šest mjeseci generalnog štrjaka, Općinski sud u Orašju donio je presudu kojom se naš štrajk proglašava nelegalnim, te se nalaže da moramo momentalno izaći iz štrajka. Svim ćemo se zakonskim sredstvima boriti da se ostvare naša prava. Uložili smo žalbu na Županijski sud, ako ta žalba padne, mi onda idemo na Vrhovni sud FBiH“, navodi on.

Umanjenju plaća protive se i policajci u RS.

„Policajci u RS imaju platu od 800 maraka. Da smo zadovoljni, nismo. A smanjenje nikakvo ne prihvatamo, bukvalno ne prihvatamo - kratko i jasno“, poručuje Duško Jandrić, predsjednik granskog sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Prijedlozi za uštede

Sindikati državnih službenika i policije u svom protestnom pismu koje su uputili Vijeću ministara naveli su i konkretne prijedloge na kojim stavkama bi se moglo uštediti više od 15 miliona eura, a da se plaće ne smanjuju.
Ilustracija
Ilustracija

„Prošle godine su za odvojeni život dali 17 miliona. Dali su milion maraka za taksi usluge, a ne razumijem kako se mogu platiti taksi usluge pored toliko službenih vozila. Na putovanja vani su potrošili 11 miliona, putovanja unutar zemlje sedam miliona. Sve su to stavke gdje se može uštedjeti dovoljno da se ne diraju plate nijednom zaposlenom, pa tako i zaposlenim u Državnoj agenciji za istragu i zaštitu“, smatra Edin Smailović, predsjednik Sindikata uposlenika SIPE BiH.

Ministar finansija i trezora Nikola Špirić poručuje da se javna potrošnja mora smanjiti kako bi država opstala.

„Ja samo upozoravam da niko neće dobiti mogućnost da se razmeće, a ničija funkcija neće biti ugrožena. I sasvim normalno shvatam zahtjeve različtih sindikalnih grupa da bi željeli da se plate ne smanjuju, da se ne krešu troškovi, ali naprosto to nije moguće jer vrijeme da javnu potrošnju svedemo na minimum kako bismo probudili realni sektor. Jer ne možete uspostaviti kontakt ni s jednom međunarodnom finansijskom institucijom ukoliko ne budete pravili rezove. A ti rezovi se odnose na stečena prava koja su u predizbornim kampanjama počesto davana olako, bez finansijskog pokrića“, kazao je Špirić.

A predsjednik Sindikata državnih službenika Juro Bilić odgovara da bi ministri sa uštedama trebali krenuti od svojih kabineta, a onda razmišljati o drugim mjerama.

„Recimo, Ministarstvo finansija - do prije godinu dana sve poslove je obnašalo 150 uposlenika, danas ih ima 180. Trideset ih je više primljeno - 30 novih uposlenika puta plaće koje primaju itd., sad vi izračunajte koliko je to neekonomičan pristup zapošljavanju“, istakao je on.

Vijeće ministara, kako je najavljeno, u srijedu će ponovo razmatrati prijedlog budžeta, kada će se znati hoće li biti prihvaćen prijedlog Ministarstva finansija za umanjenje plaća državnim službenicima. Ukoliko se prijedlog prihvati, sindikati najavljuju generalni štrajk uposlenika u državnoj upravi.
XS
SM
MD
LG