Dostupni linkovi

Skinuta oznaka tajnosti u slučaju "Satelit"


Zgrada Vlade Srbije, arhiv, foto: Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije, arhiv, foto: Vesna Anđić
Vlada Srbije skinula je oznaku tajnosti sa dokumenata vezanih za slučaj 'Satelit'. Srpski premijer Mirko Cvetković saopštio da je formirana i vladina komisija koja će sa predstavnicima kompanije iz Izraela uskoro početi pregovore kako bi se umanjila šteta nastala potpisivanjem ugovora o iznajmljivanju izraelskog satelita.

Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade Srbije, je na čelu komisije koja će pregovarati sa izraelskom firmom „Imageset international”, koja od Srbije potražuje 37 miliona evra zato što nije realizovan ugovor o iznajmljivanju satelita na koji je potpis 4. juna 2005. u Parizu stavio tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić. Komisija će imati sedam članova, a po dva člana trebalo bi da imenuju ministarstva odbrane i pravde i Javno pravobranilaštvo Srbije.

Srpski premijer Mirko Cvetković, rekao je za RSE da papiri u slučaju Satelit, koji će po odluci o skidanju tajne biti dostupni javnosti, hronološki pokazuju šta se dešavalo sa ugovorom i koji organi su donosili odluke. Cvetković je rekao da postoje naznake da izraelska strana želi da pregovara kako bi se našao izlaz iz sadašnje situacije:

"Iako je skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata, ipak mi kao pregovarački tim moramo da držimo u tajnosti platformu naših pregovora sa izraelskom stranom, da u potpunosti ne otkrivamo naše karte. Ali mogu da vam kažem da mislimo da će ti pregovori ići ka tome da se, sa jedne strane, smanji iznos našeg duga, i sa druge strane da se on konvertuje u neku robu koju bi smo mi inače kupili."


Neizvesno podizanje optužnice


Prvoslav Davinić, arhiv
Mirko Cvetković rekao je da bi bez eventualnog dogovora isplata štete bila "ogroman i ničim izazvan trošak za državu".

Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva nije mogao da nam kaže da li će i kada biti podignuta optužnica u slučaju "Satelit".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Boru da će Srbija i dalje koristiti satelitske snimke:

"Srbija će i u narednom periodu koristiti satelitske snimke kako bi u slučaju terorističkih dejstava mogli da pravovremeno reagujemo u kopnenoj zoni bezbednosti i pravovremeno zaštitimo naše građane."

Tadić je objasnio da, po Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, snage Srbije nemaju pristup kopnenoj zoni bezbednosti i da će se iz tih razloga sateliti angažovati i u budućnosti.

Tadić je prethodno naložio da se sa slučaja "Satelit", o iznajmljivanju izraelskog satelita iz 2005, skine oznaka tajnosti. U toj aferi glavni osumnjičeni je nekadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić, za kojeg sadašnja vlast tvrdi da je sporni ugovor potpisao samoinicijativno, bez odluke nadređenih.

Ideja prilikom zakupa izreaelskog satelita, bila je da ga šest godina od potpisivanja ugovora Srbija koristi za osmatranje Kopnene zone bezbednosti, na administrativnoj liniji sa Kosovom, za šta je trebalo da plati ukupno 44,9 miliona evra. Kako ugovor nije realizovan, sudska arbitraža u Londonu 2008. odlučila je da je dokument važeći i naložila Srbiji da izraelskoj firmi splati 37 miliona evra.

*****
Pročitajte i ovo
Bivši ministar odbrane pred optužnicom zbog ugovora sa Izraelcima?
XS
SM
MD
LG