Dostupni linkovi

Upitna profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić"


Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Nakon što je Pokret za promjene pokrenuo inicijativu da se zakaže hitna sednica Skupštinskog odbora za bezbijednost povodom slučaja "Šarić" kako bi se dobile potpune informacije zašto do sada nijesu preduzete operativne radnje protiv lica za koja danas postoji osnovana sumnja da su, između ostalog, sa teritorije Crne Gore obavljali kriminalne radnje, sličan zahtjev podnijela je i Socijaldemokratska partija.

Članovi odbora iz SDP-a, doduše, za razliku od kolega iz Pokreta koji zahtijevaju saslušanje čelnika policije, MUP-a i tužilaštva, insistiraju jedino na kontrolnom saslušanju direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Rasko Konjević: Smatramo da prvo poslanici treba da budu sa zvanične adrese informisani o svemu onome što je Uprava policije uradila u konkretnom slučaju i svakako da sprovedemo ono što jeste naša ustavna obaveza da vidimo da li su svi nadležni organi uradili sve ono što jesu njihove zakonske obaveze u tom pogledu
"Smatramo da prvo poslanici treba da budu sa zvanične adrese informisani o svemu onome što je Uprava policije uradila u konkretnom slučaju i svakako da sprovedemo ono što jeste naša ustavna obaveza da vidimo da li su svi nadležni organi uradili sve ono što jesu njihove zakonske obaveze u tom pogledu,"
kaže poslanik socijaldemokrata Raško Konjević.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Dragan Kujović koji je raniju inicijativu Pokreta za promjene ocijenio kao preuranjenu, kaže da nije promijenio mišljenje ni nakon što su sličan zahtjev podnijeli poslanici vladajućeg SDP-a.

"Mislim da ne treba kršiti Zakon o policiji koji jasno kaže: 'Dok je u toku policijska akcija odbor ne bi trebalo da se bavi pitanjem koje je na dnevnom redu javnosti, odnosno rada policije'," smatra Kujović.

Kujović napominje da je to samo njegov stav i da je dao nalog da se za 5. februar zakaže sjednica na kojoj će se odlučivati o podnešenim inicijativama.

"Ukoliko bude većina članova odbora, a hoće čim se priključila i SDP, za održavanje sjednice onda ćemo naknadno zakazati sjednicu," rekao je on.

NEPOVJERENJE?

Crnogorska policija je, tek nakon što je na zahtjev srpske policije raspisana međunarodna potjernica za biznismenom Darkom Šarićem, osumnjičenim za šverc preko dvije tone kokanina iz Urugvaja, pretresla stambene i poslovne zgrade ovog Pljevljaka koji, kako se ispostavilo, nije državaljnin Crne Gore.

Policijska intervencija, opšti je utisak, više je ličila na pokaznu vježbu u kojoj Šarić nije uhapšen. Ipak, ostala je rečena spremnost crnogorske policije da ga izruči Srbiji ukoliko bude boravio na crnogorskoj teritoriji.

"Ukoliko bude pronađen na našoj teritoriji biće lišen slobode uz određivanje ekstradicionog pritvora radi izručenja državi koja ga potražuje,"
rekla je portparol crnogorske Uprave policije Tamara Ralević.
Goran Danilović: Jasno je definitivno da policija, a i Agencija za nacionalnu bezbjednost u Crnoj Gori, nema adekvatnu komunikaciju sa sličnim strukturama u regionu. Plašim se da je u pitanju nepovjerenje prema našim strukturama, Foto: Savo Prelević

Portpredsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu iz Nove srpske demokratije Goran Danilović kaže da će podržati inicijativu kolega iz odbora da se utvrdi profesionalnost istražnih organa u slučaju "Šarić", ali dodaje da se boji da je taj zahtjev kasno stigao.

"Zakašnjelo je jer smo mi, među nama rečeno, na tu temu razgovarali na zatvorenim sastancima i sa direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost gospodinom Duškom Markovićem. Ta njegova ubjeđivanja tom prilikom da je sve u redu, čini se, da nijesu baš potvrđena ovim posljednjim dešavanjima. Jasno je definitivno da policija, a i Agencija za nacionalnu bezbjednost u Crnoj Gori, nema adekvatnu komunikaciju sa sličnim strukturama u regionu. Plašim se da je u pitanju nepovjerenje prema našim strukturama," kazao je Danilović.

Takvi signali su stizali više puta sa regionalnih policijskih adresa, uključujući i Beograd. Ministar srpske policije Ivica Dačić je povodom potrage za odbjeglim Darkom Šarićem, kako su prije par dana zabilježile naše kolege u Beogradu, još jednom podsjetio policiju u regionu na preuzete obaveze.

"Ovde mi takođe očekujemo konstruktivnu saradnju i očekujemo da koja god država pronađe na svojoj teritoriji ljudi koji se traže u Srbiji, ne samo povodom ovom slučaja nego i povodom drugih slučajeva, da će to biti rešeno u skladu sa policijskom saradnjom kakva je definisana u okviru Interpola,"
izjavio je Dačić.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG