Dostupni linkovi

Slučaj Purda: Loptica na strani Beograda


Jedan od prosvjeda protiv hapšenja Tihomira Purde, siječanj 2011.
Jedan od prosvjeda protiv hapšenja Tihomira Purde, siječanj 2011.
Prosvjedi u nekoliko hrvatskih gradova povodom uhićenja vukovarskog veterana Tihomira Purde temeljem tjeralice srbijanskog ureda Interpola pokazali su koliko je i dalje kod hrvatskih građana snažno značenje Vukovara i njegove žrtve u ratu, ali ti prosvjedi nisu politički problem za hrvatske vlasti, ocjenjuju analitičari u Hrvatskoj.

“Kada se govori o odnosu hrvatskih vlasti i veterana, odnosno branitelja – ja tu ne vidim nikakve ozbiljne probleme,”
kaže za RSE politički analitičar Davor Gjenero.

“Meni se čini da sav taj govor o protestima ne predstavlja nikakav ozbiljan problem za Hrvatsku. Prošlo je vrijeme ranih dvijetisućitih kada se vlast moglo tresti na ulici. Danas ne postoji nikakav takav tip napetosti da bi socijalna dinamika uspostavljena oko – uvjetno rečeno – domoljubnih pitanja mogla potresati vlast”, ocjenjuje on.

Vrlo srodnu ocjenu iznio je i analitičar zagrebačkog “Jutarnjeg lista” Davor Butković, kazavši kako je uhićenje Purde temeljem srbijanske tjeralice opravdano senzibiliziralo hrvatske građane, jer se ne radi ni o kakvom političkom pitanju, već o progonu “običnog” ratnog veterana bez čina koji je branio Vukovar.

Butković kaže kako je ovaj slučaj još jednom potvrdio koliko emotivnu težinu imaju za hrvatske građane Vukovar i njegova žrtva u ratu, ali da su maleni razmjeri prosvjeda pokazali da osjećaj nepravde i socijalne frustracije više nije glavni pokretač političkih procesa u Hrvatskoj.

Što se tiče utjecaja slučaja Purda na hrvatsko-srpske odnose, Butković naglašava kako bi puštanje Purde iz protvora u Bosni i Hercegovini, a ono u prvom redu ovisi o odlukama Beograda, pridonijelo stvarnom jačanju povjerenja između Hrvatske i Srbije.

Još oštriju ocjenu na račun Beograda iznosi Gjenero.

“Ako netko u ovom slučaju treba paziti da ne ugrozi dobrosusjedske odnose, loptica nije na strani hrvatske administracije,” kaže naš sugovornik.

“Loptica je na strani administracije u Bogradu koja mora promisliti - na osnovu čega svom pravosuđu pokušava dati poziciju regionalnog središta?! Također, mora vrlo ozbiljno razmisliti – na koji način uspostavlja kontinuitet prema onome što se pod kvazi-pravosuđem događalo u vrijeme kada je Miloševićev režim ovladao ostatkom Jugoslavije?!”
XS
SM
MD
LG