Dostupni linkovi

Promjena iskaza svjedoka policijske brutalnosti


Optuženi policajac Goran Stanković u utorak je pred sudom ispričao kako su njegove maskirane kolege brutalno pretukle pritovrenika Aleksandra Pejanovića nakon protesta protiv priznanja nezavisnosti Kosova.

Odnos prema tom svjedoku policijske brutalnosti, kažu naši sagovornici, biće pokazatelj da li rukovodstvo policije zaista priželjkuje reforme ili samo glumi.

Tokom suđenja za batinanje Podgoričanina Aleksandra Pejanovića Goran Stanković, jedan od optuženih policajaca, promijenio je iskaz iz istrage i u detalje posvjedočio kako su: "Po naređenju s vrha maskirani pripadnici Interventne jedinice pretukli pritvorenika Pejanovića kojeg je policija uhapsila tokom demonstracija protiv priznanja nezavisnosti Kosova prošle godine," dovodeći u sumnju ranije izjave čelnika Uprave policije i nalaze Unutrašnje kontrole da se prema Pejanoviću postupalo u skladu sa zakonom.

Policajac Stanković je pred sudijom ispričao kako je svojim očima gledao petoricu kolega s fantomkama kako u ćeliji podgoričkog Centra bezbijednosti brutalno tuku uhapšenog Pejanovića, nakon čega su mu nadređeni zabranili da pozove ljekara čiju je pomoć pritvorenik tražio.

Na pitanje sudije zašto ove detalje nije ispričao u istrazi, Stanković je kazao da je tada: "bio uplašen, kao što su sada i njegove kolege", te da se, pošto je najniži na hijerarhijskoj ljestvici, plaši za svoju bezbijednost i egzistenciju.
Policajac Stanković je pred sudijom ispričao kako je svojim očima gledao petoricu kolega s fantomkama kako u ćeliji podgoričkog Centra bezbijednosti brutalno tuku uhapšenog Pejanovića, nakon čega su mu nadređeni zabranili da pozove ljekara čiju je pomoć pritvorenik tražio.

Komentarišući ispovijest Stankovića, Boris Raonić iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže da se ta organizacija bavi slučajevima policijske torture u posljednje četiri godine i ocjenjuje da ta pojava postaje veoma zabrinjavajuća:

"Pripadnici policije koji su svjedoci policijske torture do sada se nijesu oglašavali protiv svojih kolega. Mi smo imali neke nezvanične informacije, insajderske, međutim, niko od tih službenika nije bio spreman da govori, tako da imamo svega par slučajeva ljudi koji su javno rekli. Zbog čega je to tako, razloge možemo tražiti u tome da što od strane samog vrha policije takvi slučajevi nijesu ohrabrivani. Možemo reći, čak i naprotiv," kaže Raonić.

ZAŠTITA SVJEDOKA

Advokat Aleksandar Đurišić kaže da slučaj policajca Stankovića, koji se otvorio na suđenju optuženima za prebijanje Aleksandra Pejanovića, ne bi nazvao insajderom.

"Iako nije praksa da se komentarišu prvostepena suđenja ovo je vjerovatno jedan poseban slučaj koji donosi nešto novo, a to je da je ipak prodor priče o ljudskim pravima i zaštite od torture je dao konačno i nekakve prve opipljivije i značajnije rezultate u suštini za moje pojmove pravnički to nije insajder jer se radi o sasvim jednoj prirodnoj reakciji poštenog čovjeka koji nije učestvovao u nekom zločinu, odnosno ima jednu sasvim beznačajnu ulogu sa strane i jedan sasvim prirodna i ljudska reakcija nekoga ko ne želi da snosi tešku odgovornost. Ovo je veoma težak zločin u konkretnoj stvari," smatra Đurišić.

Odnos prema policajcu koji je progovorio biće svojevrstan test za Upravu policije, ali i za državu, smatra Raonić.

"Vidjećemo na osnovu ovog primjera da li će Uprava policije biti zbilja reformska, da li će našu policiju napraviti na takav način da ona može biti nazvana evropskom policijom, to jest, da će se svi ovi slučajevi policijske torture, čak i onih kolega koji su bili svjedoci policijske torture, a nijesu se oglašavali, ubuduće kažnjavati. U suprotnom mi ćemo imati samo privid demokratske policije i svih onih organa koji čine njenu građansku kontrolu," rekao je on.

Advokat Đurišić takođe smatra da bi ovakvog svjedoka trebalo zaštititi i dodaje da nakon ovog svjedočenja očekuje odgovarajuću reakciju tužilaštva:

"Apsolutno u ovakvim slučajevima ovakva osoba treba biti u potpunosti zaštićena, ali kod ovakvih stvari, s obzirom da je ovo već jedan potpuno novi materijalni dokaz o tim će stvarima vjerovatno i tužilaštvo ima jedan poseban ispit, a u konkretnoj stvari da promijeni optužnicu i usmjeri je ka nekom drugom pravcu jer se radi mnogo težem obliku krivičnog djela i sa mnogo više učesnika, saizvršilaca i pomagača," objašnjava Đurišić.

Mediji su Pejanovića fotografisali prije nego što je sproveden u ćeliju Centra bezbijednost. Na tim fotografijama nema vidljivih ozljeda, dok na fotografijama napravljenim nakon njegovog puštanja iz dvodnevnog pritvora izgleda izobličeno.

Uprkos tome, direktor Uprave policije Veselin Veljović je pred Skupštinskom odborom izjavio da ostaje pri izvještaju Unutrašnje kontrole koja tvrdi da u slučaju Pejanović nije bilo prekoračenja službenih ovlašćenja.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG