Dostupni linkovi

Poništena prodaja gradskog zemljišta, na potezu državni tužilac


Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Vrhovni sud Crne Gore odlučio je da poništi ugovor o prodaji gradskog zemljišta koju je kompanija Carine od glavnog grada kupila za 2,5 miliona eura nakon postizanja neposredne nagodbe, umjesto za 13,5 miliona kolika je bila cijena postignuta na ranije organizovanom tenderu.

Postavlja se pitanje da li je Miomir Mugoša još jedan gradonačelnik kojim će se tužilaštvo pozabaviti nakon ove odluke suda kojom je poništena njegova ranija poslovna transakcija sa kompanijom Carine.

Odbornik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović kaže da bi se državno tužilaštvo moralo nanovo pozabaviti ovim slučajem.
Velizar Kaluđerović

"Tu nema nikakve dileme da nadležno državno tužilaštvo, da bi ispoštovalo obavezu i da ima jednak odnos prema svim potencijalnim učiniocima krivičnih djela treba da se jasno pozabavi ovim predmetom. Ono što želim da konstatujem je da ovaj predmet jeste bio predmet pažnje državnog tužilaštva i ono do sada nije pokazalo interesovanje koje, po nama zaslužuje ovaj predmet s obzirom na očigledno bezakonje i velike štete koje je budžet glavnog grada pretrpio zbog ovakvog djelovanja",
rekao je Kaluđerović.

Vijeće Vrhovnog suda je utvrdilo da je ugovor glavnog grada sa kompanijom Carine čji je vlasnik Čedo Popović ništavan i sklopljen bez pravnog osnova.

Carine su na inicijalnom tenderu za prodaju preko 15 hiljada kvadrata gradskog građevinskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom pobijedile sa ponudom od 13,5 miliona eura za parcelu da bi naknadno odustale. Glavni grad na čelu sa gradonačelnikom Mugošom je odobrio neposrednu nagodbu i zemljišite toj kompaniji prodao za 2,5 miliona eura, 11 miliona eura manje nego što je bilo ponuđeno na tenderu.

Zadovoljstvo odlukom suda

Tužiilaštvo je ranije odbacilo krivičnu prijavu MANS-a koja je tvrdila da je gradonačelnik Mugoša na ovaj način gradski budžet oštetio za milionski iznos. Iz MANS-a su reagujući na presudu Vrhvnog suda kojom se glavnom gradu nalaže da kompaniji Carine vrati novac i povrati neleglano prodatu parcelu, saopštili da je nakon dokazivanja štetnosti ugovora pred sudom, državno tužilaštvo obavezno da pokrene postupak protiv odgovornih osoba.

Na pitanje da li bi tužilaštvo moralo obnoviti interesovanje za ovaj slučaj šef odborničkog kluba Socijal demokrata Đorđije Suhih za RSE kaže i da je tokom svog mandata tražio poništenje ovog ugvora koji je smatrao štetnim za grad.
Suhih: Moram da izrazim zadovoljstvo što je i Vrhovni sud potvrdio ono što sam i ja smatrao da nije bilo osnova da se takav ugovor sklopi i da je taj ugovor u suštini štetan za grad.

"Ja tada stvarno kao predsjednik Skupštine nijesam htio da ulazim u dalje analize da li je bilo zloupotrebe službenog položaja ili ne. Uglavnom, ja sam se kao predsjednik Skupštine htio da zaštitim interese grada i u tom smislu tražio sam da se ugovor poništi. Moram da izrazim zadovoljstvo što je i Vrhovni sud potvrdio ono što sam i ja smatrao da nije bilo osnova da se takav ugovor sklopi i da je taj ugovor u suštini štetan za grad. Zadovoljan sam što je institucija kao što je Vrhovni sud donio odluku koju sam i ja smatrao da treba da donese. Pokazuje se da treba imati povjerenja u institucije sistema. Što kažu naši ljudi – pravda je spora ali sigurna. Apsolutno sam siguran i da će ostale institucije odraditi svoj dio posla",
kazao je Suhih.

U Vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista kažu da odluku prepuštaju nadležnim.

"Činjenica je da su se presude sudova na različitim nivoima razlikovale. Dakle, presuda Osnovnog suda, Višeg i Vrhovnog to govori o tome da sam problem nije bio lako rješiv i da nije postojalo jedno značajno rješenje sa kojim bi se saglasili svi sudovi na svim nivoima. DPS u principu zalaže da pravosuđe funkcioniše na što kvalitetniji način, zalaže se za poštovanje procedura i naravno konačnih i pravosnažnih presuda. Što se tiče pokretanja tužbi u kojima se govori od strane nekih drugih subjekata, ja mislim da je to stvar pravosudnih organa da to eventualno procesuiraju, ako smatraju da za tim postoji osnov", rekao je predsjednik opštinskog odbora DPS Zoran Ćulafić.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG