Dostupni linkovi

Slučaj Štrpci


Tužilaštvo za ratne zločine završilo je istragu protiv pet osoba osumjičenih u predmetu "Štrpci" i na osnovu prikupljenih dokaza, narednih dana će podići optužnicu.

Tužilaštvo sapštava da se, na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića postupak u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zajednički istražni tim je godinu i po dana na području Srbije i Bosne i Hercegovine ispitao više od stotinu svedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice.

Akcijom tužilaštva Srbije i Bosne i Hercegovine, 5. decembra 2014. uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih - pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH, zbog sumnje da su 1993. učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar.

I u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine našem radiju je rečeno da je istraga za zločin u Štrpcima u završnoj fazi, te da se uskoro mogu očekivati i prve optužnice.

XS
SM
MD
LG