Dostupni linkovi

Slučaj Splićanina Ivice Bačića otvorio put za ratne odštete


Jedna od sudnica u Srbiji
Jedna od sudnica u Srbiji
Beogradski sud doneo je presudu u korist Splićanina Ivice Bačića, koji je tužio vojsku Srbije zbog automobila koji mu je 1991. godine u Kininu oduzela JNA. Reč je o prvoj ovakvoj presudi, koja je potvrdila da današnja vojska Srbije snosi pravnu odgovornost za ono što je činila JNA, što otvara put za brojne tužbe građana Hrvatske, BiH i Kosova protiv Srbije i njene vojske.

„Pravda je spora, ali dostižna“ – tako svoj slučaj komentariše penzionisani oficir Hrvatske vojske iz Splita Ivica Bačić, koji deset godina nije odustajao od sudskog postupka protiv Vojske Srbije. Posle decenije, beogradski Apelacioni sud presudio je u njegovu korist i naložio da mu se isplati odšteta za imovinu koju mu je tadašnja JNA oduzela u Kninu novembra 1991. godine. Bačić je tada, prevozeći povređenog komšiju do bolnice, zalutao među tenkove JNA. Zarobljen je, a vojska mu je zaplenila automobil i druge lične predmete.

“Ovih dana očekujem i isplatu dosuđene novčane naknade. Stvar je prvoga dana bila čista i ja sam bio uvjeren u svoju pravnu pobedu. Istina, trajalo je to desetak godina, ali ja sam doživio moralnu satisfakciju. Ako sam time pomogao bilo kome na ovim prostorima – bio Đuro, Ante, Jovo ili Ibrahim, meni je drago”, kaže Bačić za RSE.
Nataša Kandić
Nataša Kandić

Od odštete koja mu je dodeljena, značajniji je podatak da je presudom u korist Ivice Bačića, po prvi put potvrđeno da su organi bivše JNA pravni prethodnici tužene Vojske Srbije, što znači da ona snosi pravnu odgovornost za sve što su tokom rata činili pripadnici JNA. Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo kaže za RSE da ovaj predmet omogućava i drugim građanima da pokrenu postupak protiv Srbije.

“Imamo hiljade i hiljade teških slučajeva. Dokazi se ne mogu ovako jasno potvrditi kao što je to bilo u slučaju ovog Splićanina. Mi smo daleko od neke pravde za one koji su teško oštećeni, ali ovo otvara prostor za druge tužbe. Umesto nekog programa reparacije, sada kroz ovu presudu imamo uspostavljen jedan sudski standard i mogu ga koristiti svi oni koji su oštećeni”, navodi Nataša Kandić.

Odgovor na izazov

Kao neočekivanu, presudu u korist Splićanina Ivice Bačića, pozdravlja i predsednik hrvatskog Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić.

“Pravosuđu u Srbiji, kao i u Hravtskoj, sve ove godine je bilo teško donijeti odluku koja je pravedna, ali politički nepodobna. Tako mi se čini da je i ovo, jer Srbija sigurno nije sretna da ju se proglašava odgovornom za neke stvari koje su se dogodile u prošlosti. U tom smislu, ovo je jedna dobra vijest za Srbiju. Taj sudac je očito imao hrabrosti da presudi po svojoj savjesti”, ocenjuje Pusić.

Iako za razliku od anglosaksonskog, u pravnom sistemu Srbije ne postoji institucija presedana, koja nalaže da se svaka sledeća presuda zasniva na onoj prvoj, pravnik Aleksandar Gajin kaže da će ovaj slučaj ipak dovesti preispitivanja sistema.

“To što je jedan sud doneo odluku u jednom predmetu, ne obavezuje druge sudove. Oni mogu da sude i na različite načine, ali onda će se postaviti pitanje ujednačavanja sudske prakse. Dakle, sada je na drugim sudovima da odgovore na ovaj izazov. Ali, poznajući ovdašnju situaciju i to kako sudovi gledaju na pitanja iz prošlosti, bojim se da to neće baš tako lako ići”, rekao je Gajin.

Zanimljivo je da je za presudu u Bačićevu korist od ključnog znajčaja bila potvrda o oduzetom automobilu koju mu je tada izdao oficir JNA.

“Milorad Grubač, koji mi je oduzeo to vozilo, je na sudu u Beogradu po mom pozivu i zamolbi potvrdio autentičnost potvrde o privremeno oduzetim predmetima i to je bio ključ svega. Znate, sve su ovo povijesne okolnosti, da smo se nas dvojica slučajno sreli u ratu, jedan ne bi bio živ. Ukrao mi je auto, ali rat je završio. Pa idemo pokušati riješiti te odnose”, kaže Bačić.
XS
SM
MD
LG