Dostupni linkovi

Slučaj Olega Čavke slika stanja u pravosuđu BiH


Kantonalni sud u Sarajevu, ilustrativna fotografija
Kantonalni sud u Sarajevu, ilustrativna fotografija
Državni tužilac Oleg Čavka u slijedećih šest mjeseci će primati plaću manju za 10 posto od sadašnje. Ovo je odlučio Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nakon što je Čavka, između ostalog, priznao da je hakirao e-mail svog tadašnjeg šefa i glavnog tužioca Milorada Barašina, te neprimjerenom službenom korespodencijom doveo u pitanje povjerenje javnosti u kredibilitet Tužilaštva. No, da li je kredibilitet pravosuđa u BiH poljuljan i samom odlukom disciplinskog tužioca da Čavku kazni minimalnom kaznom?

Tužilac državnog tužilaštva Oleg Čavka naredio je, prema vlastitom priznanju, uništenje zapisnika o saslušanju svjedoka u jednom predmetu, u prisustvu svjedoka i drugih lica ispred zgrade Suda i Tužilaštva. Također je napisao i dostavio tužiocima i uposlenicima anonimno lažno uputstvo satiričnog sadržaja pod nazivom "Opće uputstvo", u kojem je tadašnjeg glavnog tužioca i svog šefa Milorada Barašina naveo kao donositelja dokumenta, te poslao na službenom memorandumu Tužilaštva putem e-maila.

Istraga je pokazala kako je e-mail poslat sa mobilnog telefona Čavkine majke, a u njemu, između ostalog, stoji:"Tužioci koji misle da će početi u smislu člana 20, stav 2 Pravilnika da se održavaju redovni kolegiji jednom mjesečno su: BUDALE". Također se zabranjuje čitanje pojedinih novina i gledanje TV kanala, kao i svi komentari na slučaj Barašin.

Za priznanje kazna je 10 posto odbitka od plaće u narednih pola godine sa obrazloženjem da je „adekvatna stepenu disciplinske odgovornosti i posljedicama počinjenih disciplinskih prekršaja za koje se tuženi tereti“.

Glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić navodi kako je odluka da se tužiocu za ova djela izrekne simbolična kazna sramotna.

„Jer kada pogledamo činjenicu da je, između ostalog, dotična osoba naredila uništavanje zapisnika, koji se inače i Krivičnom zakonu navodi kao jedno od krivičnih djela za koje je predviđena zatvorska kazna, a da je ovdje izrečena zaista blaga kazna i da pritom nije uopšte spominjano bilo kakvo pozivanje na krivičnu odgovornost, govori o tome da naši predstavnici pravosuđa mogu zaista raditi šta žele. U ovom slučaju su bile jako teške povrede i, kako je u samoj odluci navedeno, narušen je ugled Tužilaštva, a na kraju dobijamo tako malu kaznu samo zato što je dotična osoba porodični čovjek i kreditno zadužen.“

Pri tome, Čavki, koji zastupa državu u jednom od najvećih predmeta protiv organizovane kriminalne grupe ikad vođenim u BiH - protiv Zijada Turkovića i drugih, za vratom visi još jedna teška optužba.

„Protiv Olega Čavke u ovom času već mjesecima, istovremeno sa tim disciplinskim postupkom, vodi se predistražni postupak za uzimanje mita. Do sada su, po izjavama zvaničnim Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, prikupljeni subjektivni dokazi, tako oni zovu iskaze svjedoka. Taj isti državni tužitelj kojeg prvooptuženi za organizaciju zločinačke grupe za stravična, monstruozna ubistva, za trgovinu drogom, za enormne zarade i sume, on i dalje postoji u toj sudnici, a optužuje ga prvooptuženi. Svjedoci su iz te priče sve osobe iz najcrnjeg kriminalnog miljea“, kaže glavna urednica lista „Oslobođenje“ Vildana Selimbegović.

Uticaj političara i organiziranih kriminalnih grupa

Ovo nije prvi put da se Čavku proziva za uzimanje mita. Prije nego što ga je Zijad Turković prozvao da je navodno uzeo 30.000 eura, za uzimanje poklona javno ga je optužio još jedan član bh. podzemlja - Muhamed Ali Gaši, protiv koga je, tada kao kantonalni tužilac, Čavka vodio postupak.

Ugled Tužilaštva, ali i pravosuđa, koji je ozbiljno narušen u Čavkinom slučaju, košta oko 200 eura mjesečno. Čavka je priznao i da je direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču uputio zahtjev za dostavljanje informacija koje se odnose na službenu zabilješku sadržaja neprimjerenog službenoj korespodenciji i funkciji koju obavlja. Ova je korespondencija i odavanje službene tajne medijima Lukača umalo koštala posla. Nagodbe poput one sklopljene sa Čavkom pokazuju pravo lice bh. pravosuđa, navodi Selimbegović.

Vildana Selimbegović
Vildana Selimbegović
„Ispolitiziranog, sklonog nagodbama, podvedenog pod utjecaje ne samo političara i njihovih klanova već organiziranog kriminala i grupa u čije bi gnijezdo trebalo već jednom da službe sigurnosti, policija ove zemlje krenu na najodrešitiji mogući način ukoliko mi želimo ostati da živimo ovdje“, kaže naša sagovornica.

Zbog velikih slučajeva koje je vodio ili i danas vodi, poput suđenja najvećoj automafijaškoj grupi, o Čavki se u javnosti stvorila slika o borcu protiv kriminala. Stoga su mnogi poznavaoci stanja ili zbunjeni ili vjeruju da će ove optužbe protiv tužioca ugroziti velike slučajeve.

„Mislim da je poruka jako loša za sve građane BiH, da tužitelji nisu u stanju da se obračunaju sa korupcijom ili kriminalom u vlastitim redovima i kako onda od njih očekivati da vode slučajeve kada je korupcija u drugim institucijama u pitanju? Mislim da će ti itekako utjecati na kredibilitet tužitelja Čavke u drugim sudskim procesima“, kaže novinarka magazina „Slobodna Bosna“ Suzana Mijatović.

Advokati i ugledni pravnici koje smo kontaktirali ne žele komentirati slučaj.
Iz pouzdanih izvora saznajemo da je više advokata najavilo kako će, u slučaju da dobiju predmet u kome je Čavka tužilac, tražiti njegovo izuzeće, što dovoljno govori o poljuljanom ugledu.
XS
SM
MD
LG