Dostupni linkovi

Slučaj "Jovanović": Zašto tužilaštvo ne ispituje potencijalnog svjedoka?


Obilježavanje godišnjice ubistva Duška Jovanovića, ilustrativna fotografija
Obilježavanje godišnjice ubistva Duška Jovanovića, ilustrativna fotografija

Dva mjeseca je prošlo od kada se Vrhovnom državnom tužilaštvu javila anonimna osoba koja traži status zaštićenog svjedoka, a u zamjenu za informacije o ubistvu direktora dnevnog lista “Dan” Duška Jovanovića koje je počinjeno prije deset godina. Do danas ta osoba nije saslušana niti je provjerena vjerodostojnost onoga što ima da kaže, pa se potencijalni svjedok obratio medijima.

U izjavi dnevnom listu „Vijesti” potencijalni zaštićeni svjedok koji se prije dva mjeseca javio Vrhovnom državnom tužilaštvu sa tvrdnjom da ima konkretna saznanja o ubistvu direktora „Dana” Duška Jovanovića, rekao je da mu je u tužilaštvu sapšteno da je tužilac na odmoru.

On je kazao da je uprkos detaljnim podacima koje je u pisanoj formi dostavio tužilaštvu nema nikakvih saznanja šta se sa njegovom ponudom dešava, a navodi da je ugrožen i da mu se otvoreno prijeti. Iz Vrhovnog držvnog tužilaštva je kratko potvrđeno da se razmatra izjava potencijalnog svjedoka ubistva Jovanovića.

Otvoreno je pitanje zašto tužilaštvo nije u prethodna dva mjeseca provjerilo vjerodostojnost informacija koje su dobili pisanim putem, niti je ta osoba saslušana?

Objašnjenje smo tražili od Nikole Markovića zamjenika glavnog i odgovornog urednika lista „Dan” i predsjednika Komisije za praćenje i ispitivanje istraga nerješenih napada na novinare koji je od početka upoznat sa novim okolnostima:

„Kao što vidimo, njegova izjava došla je do tužilaštva i ja očekujem da ono reaguje efikasno. Mada se pitam i ja zbog čega još ništa nije preduzeto, odnosno zbog čega bar mi u Komisiji nismo informisani sa time da li se nešto uradilo, jer pošto javnost nije upoznata ne mora da znači da se ništa nije uradilo. Da ne bismo prejudicirali ja ću ostvariti kontakt sa nadležnim tužilaštvom i informisati se, što mi i na kraju pripada odlukom o formiranju Komisije, kako ta istraga teče i šta je u konkretnom slučaju urađeno“, kaže Marković.

Pravni zastupnik porodice Jovanović, podgorički advokat Budimir Darmanović skeptičan je u vezi pojave novog svjedoka. Darmanović podsjeća na činjenicu da protok vremena uvjek ide u korist onoga ko je počinio zločin:

Što se tiče samog čovjeka koji se prijavio kao svjedok, ne znam sa kojim činjenicama to lice raspolaže. To je stvar tužilaštva, mislim da bi to čovjeku i njegovom iskazu trebalo prići ozbiljno. Da li će to uraditi tužilaštvo ja za sada ne znam, nadam se da hoće. Ali bi trebalo i da se obavjesti javnost o svim preduzetim radnjama, jer je to predmet koji interesuje cijelu crnogorsku javnost, a i šire, a prevashodno to bi trebalo uraditi zbog porodice. Ne znam konkretno koje će mjere tužilaštvo da preduzima, ali lično sam skeptik da će se išta uraditi u ovom predmetu“, navodi Darmanović.

Podsjetimo od ubistva Duška Jovanovića do danas osuđen je samo Damir Mandić za saučesništvo, međutim Ustavni sud je nedavno ukinuo presude vrhovnog i Apelacionog suda kojima je Mandić najprije osuđen na 30 godina zatvora, a potom je Apelacioni sud smanjio na 18 godina.

Na desetogodišnjicu ubistva Jovanovića tužilaštvo je pokrenulo novu istragu, a tim slučajem se bavi i Komisija za praćenje i ispitivanje istraga nerješenih napada na novinare.

Iako u prethodnih deset godina istraga nije dala pune rezultate, ubistvo Duška Jovanovića je bilo predmet političkih rasprava u kojima su iznošene poluinformacije i političke kvalifikacije.

Tako je ministar pravde Duško Marković jednom prilikom izjavio da je tadašnja državna bezbjednost imala imala informacije da je bezbjednost Duška Jovanovića ugrožena, a premijer je Đukanović je iznio tezu da su za smrt Jovanovića krive bezbjednosne i obavještajne institucije Srbije u vrijeme vladavine Vojislava Koštunice.

Zbog tih iskaza Marković i Đukanović su saslušani nedavno u tužilaštvu. Detalji njihovih izjava nisu poznati javnosti. Komentarišući ponovno otvaranje istrage tužilaštva o okolnostima ubistva Jovanovića, advokat Darmanović kaže:

„Sve mi to liči na neko namoravanje i primoravanje i pod pritiskom javnosti, da mora nešto da se uradi. A ne znam da li je tužilaštvo prikupilo dovoljno dokaza da nešto pokrene. Mislim da su i oni svjesni da u ovom trenutku, po meni i nemaju nekih dokaza i da jednostavno pokušavaju da pod pritiskom prevashodno međunarodne i naše javnosti, da kažu da se nešto radi.“

XS
SM
MD
LG