Dostupni linkovi

Slučaj DIOKI: Sanader i Ježić upropastili, Turci spašavaju?


FOTO: Radio101.hr
Iako ni u srijedu nije potpisan ugovor o prodaji dijela postrojenja u Omišlju na Krku turskoj kompaniji, nego je objavljeno tek da će biti potpisan narednih dana, tenzije su se spustile, a 750 radnika u Zagrebu i Omišlju koji mjesecima nisu dobili plaću vjeruju da će turski avans od 5 milijuna eura namijenjen za isplatu zaostalih plaća uskoro sjesti na račun firme. I tvrtka DIOKI jedna je od kolateralnih žrtava političko-koruptivnih postupaka bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Tvrtka DIOKI sa pogonima u Zagrebu i Omišlju proizvodi polimere i jedan je od najvećih hrvatskih izvoznika, a u probleme je upala kada se otkrilo da je njen bivši vlasnik Robert Ježić bio upleten u poslove bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, kojemu se sada sudi za više slučajeva teške korupcije.

„Najviše se zamrznulo zbog samog gazde Ježića, njegovog odnosa prema INI i odnosa između njega i Sanadera. Dug za plaće radnika u Zagrebu je od veljače, znači zadnje nam je plaćeno pola veljače, a za ljude iz Omišlja zadnje je isplaćeno negdje za polovicu prosinca prošle godine, dakle otada plaće nisu isplaćene“, kaže za RSE povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva u DIOKI-ju Srđan Perković, jedan od rijetkih koji dežuraju u zaustavljenim pogonima na zagrebačkom Žitnjaku.

DIOKI-jevci su još u proljeće prosvjedima podsjetili novu hrvatsku Vladu lijevog centra da je rješavanje njihove sudbine bilo jedno od predizbornih obećanja, ali osim novih obećanja nisu od Vlade dobili ništa drugo. A radi se o vrijednim postrojenjima sa kvalitetnim radnicima i konkurentnim proizvodima, što je uostalom i zainteresiralo tursku trvrtku Caliskan da kupi dio postrojenja u Omišlju.

„DINA petrokemija ima na godišnjoj razini 400 milijuna eura izvoza, i upravo sam zbog toga ja cijelo vrijeme govorio da stečaj treba po svaku cijenu izbjeći, jer mislim da si to hrvatska država i hrvatska gospodatska politika ne mogu dopustiti“, rekao je za RSE dopredsjednik Sindikata radnika Dine u Omišlju na Krku Predrag Mihaljević.

Presudila politika

Priča s Omišljem je priča za udžbenik o tome kako brak politike i biznisa često ispadne jalov. Krenulo se u veliku investiciju, za njeno finiširanje dobijen je kredit od 36 milijuna eura od Europske investicijske banke, ali nije dobijena državna garancija.
Ivo Sanader
Ivo Sanader

„Tako da nam je na neki način presudila politika! Došlo se sa investicijom u visoku fazu pred završetak cijelog posla, ali kada je Sanader pao, pao je i Ježić i onda se sve zaustavilo! Kako investicije nisu bile realizirane do kraja, ne možeš očekivati da će ti vraćati novce, nego se samo trebalo vraćati kredite, i to je dovelo DINU Omišalj u ovu situaciju u kojoj se nalazi“, navodi Predrag Mihaljević.

Sanaderove žrtve su i radnici u zagrebačkim pogonima. U jednom od postupaka protiv Sanadera optužnica ga tereti da je za 10 milijuna eura mita, pri čemu je posredovao i bivši vlasnik DIOKI-ja Ježić, predao mađarskoj kompaniji MOL upravljačka prava u INI, iako Mađari nisu većinski vlasnici.

Sindikalist Perković optužuje MOL da je naložio INI da prestane sa isporukom etilena, što je dijelu zagrebačkih postrojenja osnovna sirovina. Mađari su se tako riješili konkurencije, jer u Mađarskoj imaju tvornicu koja nudi isti asortiman proizvoda. Bez Sanaderove predaje upravljačkih prava to ne bi bilo moguće.

„Na žalost, ta proizvodnja se ne može pokrenuti jer odnosi s INOM su takvi kakvi su, a i ono što je Sanader naparavio sa MOL-om i sa INOM je sve to zakočilo, i – naravno – Ježić!“

Sanaderov slučaj dobit će sudski epilog, radnici DIOKI-ja dobit će zaostale plaće u ponedjeljak ili utorak, a na vijest o turskoj investiciji dionice DIOKI-ja porasle su za 23 posto.
XS
SM
MD
LG