Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučaj Bandić: Od utaje poreza do zloupotrebe položaja


Milan Bandić

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i još 15 osoba, što njegovih najbližih suradnika, što vlasnika tvrtki kojima je po optužnici Bandić pogodovao. Tereti ih se za niz kaznenih djela kojima su pronevjerili više milijuna eura.

Preko 400 strana i sa preko 4.000 dokumenata u prilogu, to je optužnica protiv Milana Bandića i još petnaestorice u postupku započetom još prošle godine,a kojeg su mediji prozvali "afera Agram".

"Okrivljenicima se stavlja na teret izvršenje više kaznenih djela zlouporabe položaja, zatim utaje poreza, a tu su konkretno i neka kaznena djela koja se tiču samog Milana Bandića kao što su sprječavanje dokazivanja, poticanje na lažno svjedočenja odnosno davanje lažnog iskaza i kazneno djelo krivotvorenja isprave", kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

Redom, Bandića i suradnike tereti se da su pogodovali tvrtki CIOS Petra Pripuza oko zbrinjavanja otpada i tako oštetili grad za dva milijuna kuna, zatim da su mijenjali dobro i vrlo vrijedno gradsko zemljište za loše privatno zemljište sa tvrtkom Bramgrad i tu oštetili grad za dvadeset milijuna kuna.

Također, tereti se da su neplaćanjem poreza za donacije u Bandićevoj predsjedničkoj kampanji 2009. na 2010. godinu oštetili gradski i državni proračun za 3,7 milijuna kuna, zatim da je Bandić preko veze zapošljavao osobe bliske spomenutom Pripuzu na vrlo visokim i odgovornim mjestima u gradskoj upravi, da je lagao u istrazi i tjerao druge da lažu da njegove umjetnine u stvari nisu njegove itd.

Odvjetnik drugooptuženog Petra Pripuza, Mate Matić, požurio je podizanje optužnice proglasiti političkim pritiskom na Bandića, koji je na nedavnim izborima dobio dva mjesta u Saboru.

"Hoću reći da je nevjerojatno da se ova afera događa u vrijeme formiranja nove vlade. Teško se odagnati zaključku da ovdje ipak postoje neke političke konotacije i neki posebni ciljevi", navodi Matić.

Istini za volju, nije baš jasno na koga Matić cilja, jer lijevoj koaliciji koja je na vlasti do formiranja nove vlade panično trebaju potpisi za formiranje većine, pa im optužnica protiv Bandića politički nimalo ne odgovara.

Procedura je pokrenuta, a čini se da suđenje neće početi prije kasnog proljeća. Kakva su očekivanja i prvi komentari? za naš radio kaže.

"Svi su očekivali da će optužnica biti i ranije podnesena, jer prošlo je više od godinu dana. Očito je da se Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokušavao spremiti, jedni kažu da nije imao dovoljno dokaza, a drugi da žele tako temeljito ići na banića da to ne može 'pasti'. Optužnica je jedan 'miš-maš' svega i svačega, od ozbiljnih pronevjera u zamjenama zemljišta do sitnih zlouporaba službenih automobila. USKOK će se trebati jako potruditi da sve to dokaže, jer o tome ovisi i njihov ugled, a Milanu Bandiću - politička karijera", ističe za RSE Ivan Pandžić, novinar 24sata i koautor Bandićeve političke biografije 'Ja Milan'.

Novinarka "Telegrama" Ana Raić Knežević u izjavi za RSE priznaje - da je skeptična.

Ana Raić Knežević
Ana Raić Knežević

"Vjerujem da su se neke stvari mogle otkriti ranije, imamo tu kaznena djela iz 2007. godine! Mislim da se tu taktiziralo i da se nije 'išlo' prema pravim ljudima, i da se puno dokaza tijekom te istrage i 'rasplinulo'. Ostaje pitanje, zašto ranije nije bilo političke volje ili volje istražitelja da se uhvati u koštac s tim kriminalom? Nemojmo zaboraviti da je prva optužnica protiv Bandića propala, odbijena je! Famozni štandovi za koje se sumnjalo da ih je Bandić protupravno dao na korištenje udruzi 'U ime obitelji' - ustanovilo se da to nije kazneno djelo. Vidjet ćemo što će od ovoga biti ustanovljeno kao kazneno djelo i što će se na sudu dokazati. Da, vrlo sam skeptična", konstatira Raić Knežević.

Uz Bandića, od petnaestorice suoptuženika dvojica su poduzetnici kojima se pogodovalo, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i vlasnik Bramgrada Branko Mihaljević.

A u, po optužnici, "koruptivnoj piramidi" u zagrebačkoj gradskoj upravi, na njenom vrhu se nakon Bandića nalazi bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, zatim gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG