Dostupni linkovi

Slučaj Ajdinović: Novi Pazar izvan domašaja Europola


Novi Pazar, 2016.
Novi Pazar, 2016.

Da Novopazarac Izet Ajdinović nije ranjen u Novopazarskoj banji javnost u Srbiji ne bi saznala da je reč o jednom od pet najtraženijih begunaca sa liste Europola. U njega je, dok se oporavljao od povrede noge, pucao sugrađanin koji je trenutno i sam u bekstvu, a kako se pretpostavlja, zbog ranije nerašcišcenih računa. Medutim, pitamo, kako je moguće da se i pored raspisane poternice neki kriminalci slobodno šetaju Srbijom.

Iako je na sajtu Europola objavljena poternica sa fotografijom za ovim Novopazarcem, zbog pljačke i otmice 2013. godine u Luksemburgu, on je slobodno živeo u Srbiji.

U novopazarskoj policiji tvrde da nemaju nikakvu poternicu za njim i da u Srbiji nije poznat po takvim krivičnim delima.

Predsednik Saveta za bezbednost Novog Pazara, Hajrudin Hajrović, kaže za RSE da je zabrinut ovom vešću, koju je čuo kao i ostali građani iz medija.

Hajrudin Hajrović
Hajrudin Hajrović

"Nije mi jasan izvor informacije niti da li je ona uopšte proverena, jer u ovom konfuznom vremenu treba biti oprezan. Međutim, ukoliko je ova informacija tačna, onda je ona u najmanju ruku upozoravajuća. Svaka informacija ove vrste pojačava strah kod građana koji već plaše ili izaziva strah kod onih koji su ravnodušni i podstiče ih na razmišljanje o bezbednosti", ističe Hajrović.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za RSE da su kriminalci u Srbiji jači od zakona i u sprezi sa političarima.

On smatra da će kriminalci slobodno šetati zemljom, dokle god to bude stvar politike, a ne prava.

"U pogledu prava problem je vrlo jednostavan, ukoliko postoji poternica Europola ili neke zemlje za nekim čovekom, Srbija je dužna da ga uhapsi i izruči, zato što je učinio krivično delo ili da mu ovde sudi, pre svega, da mu sudi ovde za to krivično delo, zato što se izbegava izručenje vlastitih državljana. Međutim, Srbija to ne primenjuje vrlo često i na žalost to ne primenjuju mnoge zemlje, koje polako postaju pravno ustrojene zemlje. Recimo, Rusija ne isporučuje Miru Marković ili Bogoljuba Karića, iako je Srbija davno raspisala poternicu za njima", rekao je Radovanović.

Dobrivoje Radovanović ističe da se građani Srbije ne osećaju sigurno, jer zemlja beleži veliki broj sitnog kriminala, skok razbojništva, porodičnih ubistava, ali i jak organizovani kriminal i korupciju koju generišu političke partije.

Novopazarci sa kojima smo razgovarali u neverici prihvataju činjenicu da je do juče njihovim gradom šetao čovek koji je jedan od pet najtaženijih begunaca na listi Europola.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
XS
SM
MD
LG