Dostupni linkovi

Slučajne greške ili namjerno kršenje protokola pripreme svjedoka obrane


Milorad Batinić
Haško suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Milorada Batinića (zvanog Lola), prevoditelja srpskih snaga čije je usluge tijekom rata (1992-1995) koristio i UNPROFOR (mirovne snage Ujedinjenih naroda).

Tijekom cijelog sudskog Batinić je najviše odgovarao na pitanja sudaca i tužitelja o načinu na koji je davao svoje izjave timu obrane generala Mladića, budući da je dao iskaz koji je neposredno pred haško svjedočenje promijenio.

Batinić je kao razlog promjene u iskazu naveo – kako je predstavniku obrane generala Mladića u Bosni i Hercegovini potpisao izjavu, iako mu je naglasio da ona ima greške, u vezi spomenutih imena i datuma.

„Čovjek je bio na mukama.“, naveo je svjedok opisujući kako mu je predstavnik obrane Milenko Dundžer rekao – da će ispravke unijeti kad dođe u Den Haag jer mu se jako žuri, a da izjavu s greškama (koju je prethodno dao u Beogradu 26.ožujka 2013.godine) ipak potpiše jer mu treba „zbog pritisaka iz Haga“.

Pravila Haškog suda (ICTY) predviđaju da svjedoci ne smiju razgovarati o svom iskazu s bilo kim (osim strana u postupku), sve dok na sudu ne okončaju sa svjedočenjem. Zato su tužiteljstvo i suci, ispitivali Batinića i o njegovim susretima s ostalim svjedocima obrane generala Mladića, prilikom sastanaka kod predstavnika tima obrane.

„Više se razgovaralo o terminima odlaska u Den Haag.“, naveo je svjedok - što je navodno samo čuo prilikom tih sastanaka kod predstavnika obrane.

Što je svjedok pričao s ostalim svjedocima?

Budući da je željelo unijeti sumnju da je iskaz Batinića namješten i koordiniran s drugim svjedocima, u vezi poricanja odgovornosti VRS-a za masovna ubojstva sarajevskih civila (Ulica Vase Viskina 1992.godine i Markale 1994.), haško tužiteljstvo je navelo niz imena ljudi koji su davali iskaz u istom vremenskom periodu kao i on, tijekom sastanaka na Palama, u Sarajevu i u Beogradu, 2013.i 2014.godine.

TON: Osporavanje odgovornosti VRS-a za smrtonosna granatiranja

Tužiteljica Abir Hasan (Abeer Hassan) je pri tom spomenula Mileta Sladoja, Stevana Veljevića, Predraga Traparu, Slavka Gengu, Dragana Maletića, Nikolu Mijatovića, Zdravka Čvoru, Veljka Luburu, Dušana Škrbu, kao i Milorada Džidu, svjedoka obrane koji je kao i Batinić iskazom osporavao napad na Markale, tvrdeći da je isceniran od strane sarajevskih vlasti -kako bi se optužila VRS.

Batinić je rekao kako se većine osoba ne sjeća, a da su mu neka prezimena poznata općenito jer su raširena u upotrebi, poričući da je sa spomenutim svjedocima razgovarao u vezi iskaza.

Svjedok imao napisana pitanja i odgovore


Suci su vidjeli i da su svjedoku data unaprijed postavljena pitanja koje će ga branitelji ispitivati u sudnici, kao i da je na njih imao napisane odgovore, zbog čega su zatražili da im preda taj papir.

Batinić je naveo kako su mu pitanja dali Mladićevi branitelji kako bi se što bolje pripremio – zbog uštede vremena na suđenju, a da je on skicirao odgovore „zbog kronološkog slijeda koji mu je potreban kao povijesničaru“.

Suci će sav materijal pregledati navečer, a Batinić će iskaz na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) - nastaviti u petak.

VIDEO LINK: Dio rasprave o okolnostima davanja izjave svjedoka
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG