Dostupni linkovi

Slučaj policijske brutalnosti u Rusiji


Zlostavljanje osumnjičenih u policijskom pritvoru glavni je problem u Rusiji i nastavlja se uprkos naporima na reformi policije, kažu aktivisti.

Pišu: Maria Chernova i Robert Coalson

Porodica Sergeja Petročenka provela je rane jutarnje sate 28. januara izbezumljeno pozivajući bolnice i mrtvačnice.

Petročenko je trebao kući stići prije ponoći, po povratku sa građevinskog posla od prethodne noći, ali netragom je nestao, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Porodična neizvjesnost nastavila se nešto nakon šest sati ujutro, kada je sam Petročenko nazvao s nepoznatog broja. U kratkom razgovoru uspio je reći svojoj supruzi Neliji da je u policijskom pritvoru, da je pretučen i da mu je automobil oštećen i ostavljen uz rub ceste.

Nelija Petročenko poslala je suprugovu sestru da pronađe automobil, a ona je sama krenula u potragu za Sergejem u okružnoj policijskoj stanici Krasnoarmeiskoje.

"Nazvali smo broj s kojeg je telefonirao otprilike 40 puta, ali niko se nije javio", rekla je za RFE/RL.

Kasnije je porodica saznala da broj pripada Ivanu Tereščenku, zamjeniku šefa Uprave za kriminalistička istraživanja regionalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nismo bili primljeni kad smo se pojavili u policijskoj stanici", prisjetila se Nelija Petročenko. "U tom trenutku nisam znala da ga je policija pretukla, ali po njegovu glasu mogla sam razabrati da mu je teško. Govorio je s poteškoćama, često zastajkujući, teškim glasom."

U 10 sati prije podne, Petročenko je ponovo nazvao suprugu s istog broja.

"Odmah sam ga pitala: 'Tuku li te?'", rekla je. "Odgovorio je: 'Ne više. Već su me detaljno pretukli.'"

Na kraju im je neko u policijskoj stanici Krasnoarmeiskoje rekao da je Sergej Petročenko bio u okružnoj stanici Lenjinskoje.

'Pokažite nam da je živ'

Očito smo ih izluđivali telefonskim pozivima i zahtjevima za prijem", rekla je. "U stanici Lenjinskoje nam također nisu htjeli ništa reći. Satima smo sjedili u čekaonici i molili ih: 'Molim vas, samo nam pokažite da je živ!' Kratko smo ga vidjeli - lice mu je bilo natečeno, imao je modricu na oku i šepao je."

Porodica Petročenko nije mogla ništa više saznati sve dok Sergej nije pušten navečer 29. januara, nakon sudskog ročišta.

Sergej Petročenko sa svojom djecom
Sergej Petročenko sa svojom djecom

Zbog povreda, Petročenko je i dalje ima poteškoće s govorom, pa je odbio dati intervju za ovu priču. Njegova sestra Julia Sidorkina, kao i njegova supruga ispričali su za Ruski servis RFE/RL ono što im je on rekao.

RFE/RL je neuspješno pokušao intervjuisati Tereščenka, policajca s čijeg je telefona Petročenko zvao svoju porodicu. Regionalna kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova također nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Petročenko je ispričao porodici da se vozio kući kako je planirano zbog posla na polaganju pločica u lokalnoj fabrici. Ostavio je svog partnera na raskrsnici u blizini njegove kuće, a zatim se zaustavio kod ‘Prospekt Mira’ da uključi telefon u punjač.

U tom trenutku, oko 02:30 ujuro, na prozoru se začuo oštar udarac i muški glas je povikao: "Izlazi!" Sergej je rekao da je zatražio da vidi islužbenu iskaznicu muškarca ali umjesto toga zatekao ga je pogled na cijev revolvera.

Prestravljen, rekao je da će izaći i počeo odvezivati pojas."U tom trenutku začuo je razbijanje stakla na vozačevom prozoru", rekla je Sidorkina 13. februara. "Nepoznati muškarac s crnom fantomkom počeo ga je udarati kroz prozor. Sve u svemu, nekoliko muškaraca ga je pretuklo. Cijelo lice bilo mu je izudarano. Oko mu je bilo crno. Vilica je bila slomljena. Imao je modrice po rukama i prsima. I noge su mu ozlijeđene i još uvijek šepa. Mislimo da je možda slomljeno rebro i ide doktoru sutra."

Petročenka su izvukli iz automobila i strpali u neobilježeno vozilo parkirano u blizini.

"Bio je siguran da je riječ o krađi automobila", rekla je Nelija Petročenko. "Još uvijek se nisu bili predstavili. Nisu imali uniforme niti oznake. Što je trebao misliti?"

Policajci su nastavili tući Petročenka u automobilu koji je ištao prema policijskoj stanici. Kada je napokon shvatio da je u policijskom pritvoru, Petročenko je pitao zašto je priveden. Rekli su mu da je učestvovao u krađi kamiona u blizini mjesta gdje je bio uhvaćen.

"Kasnije mu je prišao policajac i rekao: 'Oprosti, čovječe, naša greška. Tražili smo drugi automobil", rekla je Nelija Petročenko.

"Tada su mu ponudili da mu plate slomljeni prozor u zamjenu za šutnju o cijelom događaju. 'A ko će platiti moje lice?' odgovorio je."

Nakon toga, policajac mu je rekao da je "dogovor raskinut". Rekao je: "Tvoja rodbina stvara previše buke."

Bez dokaza?

Na sudskom ročištu 29. januara, Petročenko je proglašen krivim za administrativno krivično djelo nepoštivanja službenika zakona.

Sud je priznao da su službenici Nacionalne garde pogrešno priveli Petročenka. Uprkos tome, presudio je da ih je Petročenko "ometao u izvršavanju njihovih dužnosti".

U materijalima slučaja nije precizirano šta je tačno učinio kako bi "ometao" policajce. U spisu se također tvrdi da su policajci bili u uniformi i da su se pravovremeno predstavili.

"Kao prvo, nisu bili u uniformi i uopšte se nisu identifikovali", rekla je Sidorkina. "S druge strane, kako im se mogao oduprijeti kad su u njega uperili pištolj? Bio je prestravljen i nije ništa učinio. Samo su ga pretukli i izvukli iz automobila."

Oficir Nacionalne garde koji je u sudskom spisu identifikovan kao "Pleškunov" posvjedočio je da je Petročenko pokušao pokrenuti svoj automobil, što su policajci protumačili kao pokušaj bijega. Drugi policajac, identifikovan kao "Engelman", odbio je potvrditi tu izjavu, rekavši samo da je tu tvrdnju čuo od drugih policajaca.

Sud je također utvrdio da je Petročenko imao "povrede mekog tkiva glave i modricu oko desnog oka".

Iako je sud mogao izreći Petročenku kaznu do 15 dana zatvora, umjesto toga kaznio ga je s 500 rubalja (oko šest eura). Sud je možda umanjio kaznu jer Petročenkovi imaju dvoje male djece.

Petročenko se žalio na presudu. Njegova porodica je podnijela prijavu zbog policijske brutalnosti Istražnom odboru i regionalnom tužilaštvu.

Zlostavljanje osumnjičenih u policijskim pritvorima glavni je problem u Rusiji, kažu aktivisti, dodajući kako problem ustrajava uprkos naporima na reformi policije tokom predsjedničkog mandata Dmitrija Medvedeva 2008-2012. Učinjeni potezi oko reforme, djelomično potaknuti slučajevima navodnog mučenja i zlostavljanja koji su izazvali gnjev ljudi, mnogi su vidjeli kao puki paravan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG