Dostupni linkovi

Sloveniji rezidencija bivše SFRJ u Rimu


Ivica Dačić i Alenka Bratušek na konferenciji za novinare, Beograd, 2. oktobar 2013. Foto: Vlada Srbije
Ivica Dačić i Alenka Bratušek na konferenciji za novinare, Beograd, 2. oktobar 2013. Foto: Vlada Srbije
Slovenija i Srbija su do sada u procesu sukcesije rešile svega 50 odsto spornih pitanja, iznela je slovenačka premijerka Alenka Bratušek nakon razgovara sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Beogradu. Ona je najavila da će detalji oko primopredaje rezidencije bivše SFRJ u Rimu Sloveniji biti regulisani do 15. novembra.

„Ne smunjam da ćemo uspeti da se dogovorimo, da ćemo do 15. novembra uspeti da učinimo sve što je potrebno, kako bi smo razmenili ključeve“, kazala je ona.

Ivica Dačić se založio za okončanje procesa sukcisije. Da je to u interesu Srbije objasnio je na primeru plaćanja zakupa za mnoge objekte, koje Srbija kao država nastala raspadom SFRJ i dalje plaća, iako zna da joj neće pripasti. Naveo je stan u Njujorku, za koji se zakup plaća od 1991. godine.

Mi još nismo rešili ostavinsku raspravu. Odnosno posle nestanka Jugoslavije još se nismo sporazumno razveli. Odnosno podelili imovinu. Prošlo je dvadeset godina a mi još nismo rešili problem. Šta je problem? To što Srbija za mnoge objekte u svetu plaća zakup, a pri tom znamo da neće nama pripasti. Koliko je mesečna kirija na Park aveniji? Preko deset hiljada dolara. Svaki mesec od 1991. godine“, poduvkao je Dačić.

Slovenačka premijerka je tokom posete Beogradu izjavila da će Ljubljana nastaviti da podržava evrointegracije Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ona i Dačić su konstatovali da su odnosi dveju država u uzlaznoj liniji i najavili da će samiti dveju vlada postati uobičajena praksa, odnosno da će se organizovati svake godine, naizmenično u Beogradu i Ljubljani.

Članovi vlada Slovenije i Srbije održali su u Beogradu prvu zajedničku sednicu.

Bratušek se sastala i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Narodne skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.
XS
SM
MD
LG