Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I medijacija i sud


Sljedećeg tjedna znat će se definitivan hrvatski stav o europskoj medijaciji u graničnom sporu sa Slovenijom, odlučeno je na današnjem sastanku vladajućih i opozicije u Zagrebu. Posredovanje europske trojke predvođene Marijem Ahtisaarijem načelno je podržano, ako vodi prema rješenju pred međunarodnom pravosudnom instancom.

Prvi ljudi države, Vlade i Sabora zajedno sa predstavnicima oporbenih stranaka i manjina nakon današnjeg sastanka poručili su da se bilateralna pitanje odnosa između zemalja ne smije miješati sa pregovorima bilo koje zemlje, pa tako i Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji. Također, zajednički je stav da nema trgovine teritorijem za članstvo u bilo kakvoj asocijaciji. Premijer Ivo Sanader:


«Treba voditi računa u rješavanju ovog problema, ali nakon što se odvoji od procesa hrvatskih pregovora i nakon što se ti pregovori deblokiraju, da se problem može riješiti pred Međunarodnim sudom pravde. Jednako smo tako rekli da pozdravljamo uključivanje Europske komisije u rješavanje ovog spora, a o mandatu te radne skupine još se mora razgovarati.»


I vladajući HDZ, i oporba, i predsjednik države i dalje misle kako je jedino kvalitetno i dugotrajno rješenje granice sa Slovenijom ono koje bi presudio Međunarodni sud pravde u Hagu, a Hrvatska bi se unaprijed obavezala da će prihvatiti svaki njegovu presudu. Posredovanje trojke Europske komisije predvođene najpoznatijim političkim posrednikom suvremenog svijeta Martijem Ahtisaarijem je dobrodošlo, ako vodi prema rješenju pred međunarodnom pravosudnom instancom. Predsjednik oporbene Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić:


«Stav je bio potpuno jasan i jednoglasan: nema nikakve dvojbe da mi inzistiramo i dalje na pravosudnoj instituciji, a sasvim je sigurno da nam medijacija može pomoći u definiranju pravnog okvira.»


Čačić je naglasio kako je oko tog stava postignuta potpuna suglasnost svih nazočnih na sastanku. Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović, koji je posljednjih tjedana oštro kritizirao Sanadera zbog navodne neaktivnosti u odnosima sa Slovenijom, odbio se obratiti novinarima. Analitičare u prvim reakcijama na današnji sastanak posebno smeta što će se jasan hrvatski stav o mogućem Ahtisaarijevom posredovanju znati tek sljedećeg tjedna, nakon što ga sroči ad hoc formirana komisija. Čemu to odlaganje, pita u izjavi za naš radio profesor europskih integracija na zagrebačkom Sveučilištu Damir Grubiša:


«Nažalost, u tom procesu se gubi dragocjeno vrijeme, jer je već došao prijedlog Slovenije da se odgodi multilateralnu pristupnu konferenciju o Hrvatskoj. Tako da mi se čini da je odgovor trebalo dati već sada, kako bi se preduprijedio svaki pokušaj odgađanja konferencije, što je vrlo bitno da bi se održao tempo pregovora i da bi se održalo raspoloženje u prilog nastavka pregovora i od strane Europske komisije.»


Neovisno o ovoj hrvatskoj odgodi, vrlo je vjerojatno da će do europske medijacije između Hrvatske i Slovenije ipak doći. Profesor Grubiša podsjeća da su u postupku medijacije uvijek kreće od nule, odnosno medijatori će u dogovoru sa zainteresiranim stranama naći način i oblik medijacije.


«Postoje tri mogućnosti: prvo je takozvana komunikacijska medijacija, dakle samo uspostavljanje veze između pregovarača; postoji proceduralna medijacija, kada posrednici predlažu i malo fiksniju, čvršću proceduru, i treće je direktivna medijacija, kada se posrednici uključuju kao aktivni čimbenici u generiranje ideja i solucija zajedno sa obje strane koje su suprotstavljene. Međutim, ni u kojem slučaju to ne znači da će medijatori sami nametati ili predlagati rješenja bez sudjelovanja dviju strana.»

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG