Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija će prihvatiti posredovanje Brisela


Slovenska će vlada u četvrtak načelno prihvatiti prijedlog o posredništvu Europske komisije u graničnom sporu s Hrvatskom, ali bi mogla razmotriti i zamisao o reaktiviranju mješovitog slovensko-hrvatskog povjerenstva za granicu, najavio je u utorak za emisiju "Odmavi" Slovenske televizije ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Slovenska vlada dat će načelan odgovor da se slaže s posredništvom", rekao je Žbogar. No, uspjeh inicijative kako je dodao ovisan je i od Hrvatske koja je nesklona medijaciji i sklonija prepuštanju spora međunarodnom sudu iako nije odbila prijedlog Ollija Rehna, te od Europske komisije koja određuje pojedinosti i modalitete mogućeg posredništva.

Žbogar je rekao da će slovenska vlada u četvrtak razmotriti izvješće o jednoipolgodišnjem radu slovenskog dijela mješovitog slovensko-hrvatskog povjerenstva za granicu i donijeti odluku o eventualnom nastavku rada tog tijela.

Inače, za obnovu rada povjerenstva založio se u utorak i bivši slovenski premijer Janez Janša, rekavši da nije bilo pametno što je slovenska vlada tražila prekid njegova djelovanja, jer će pitanje "pravnih osnova" za rješenje graničnog pitanja, kako je dodao, biti važno za obje države bez obzira bude li se pitanje granice rješavalo posredništvom Europske komisije ili na sudu.

Istodobno, Slovenija je u utorak na sastanku radne skupine Vijeća EU-a za proširenje odlučila blokirati još jedno poglavlje u pregovorima s Hrvatskom, doznaje Hina iz europskih diplomatskih izvora.


Na sastanku radne skupine u utorak popodne 26 zemalja članica dalo je suglasnost za zatvaranje poglavlja Pravo trgovačkih društava, ali je Slovenija bila protiv, uz obrazloženje da i u tom poglavlju Hrvatska prejudicira granice. To je poglavlje otvoreno još u lipnju 2007. i tada Slovenija nije imala nikakvih primjedbi.


O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja najprije se raspravlja u radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje, a zatim se to proslijeđuje na Odbor stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER).

Na zadnjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju održanoj 19. prosinca 2008. Slovenija je blokirala otvaranje osam i zatvaranje dva poglavlja. Sada je tome popisu dodano još jedno koje se do sada nikada nije spominjalo kao sporno.

Poglavlje Pravo trgovačkih društava čisto je tehničko poglavlje koje obuhvaća pravo trgovačkih društava u užem smislu, to jest pravila o osnivanju, registraciji, spajanju i dijeljenju tvrtki te računovodstvo i reviziju.

Češko je predsjedništvo sljedeću Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom predvidjelo za 27. ožujka, a u ovom trenutku je upitno njezino održavanje ako se u međuvremenu ne dogodi preokret.

Europska komisija je u siječnju ponudila pomoć da se u rješavanje bilateralnog graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora uključi skupina stručnjaka pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija. Da bi ta skupina počela raditi dvije se zemlje moraju dogovoriti oko njezina mandata o čemu još traju konzultacije. Sastanak premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora u utorak u Mokricama, nakon kojega se na radnoj skupini dogodila nova blokada, nije doveo do približavanja stajališta.

Hrvatska od samog početka ustraje na činjenici da je granični spor bilateralno pitanje, koje je neriješeno još od stjecanja neovisnosti Slovenije i Hrvatske te da takva pitanja nikad u povijesti EU nisu bila predmetom pristupnih pregovora. Hrvatska traži da se to pitanje makne s dnevnog reda pregovora o članstvu u EU i da o prijeporu odluku donese Međunarodni sud pravde u Haagu ili bilo koja međunarodna sudska institucija i da se obje države unaprijed obvežu da će poštivati sudski pravorijek.

Za Sloveniju izlazak pred sud nije prihvatljiva mogućnost, jer ne želi da se spor rješava samo prema odredbama međunarodnog prava, već zahtijeva da se pitanje riješi političkom odlukom, bilateralno ili uz posredovanje, koja bi se temeljila na konceptu "pravednosti", a ne prava. Susjedna država također traži da se to pitanje na takav način riješi do kraja ove godine, prije ulaska Hrvatske u EU.
XS
SM
MD
LG