Dostupni linkovi

Cjenkanje u startne pozicije?


Premijer Hrvatske Ivo Sanader susreo se sa premijerom Slovenijer Borutom Pahorom u Zagrebu, 24. februara 2009.
Premijer Hrvatske Ivo Sanader susreo se sa premijerom Slovenijer Borutom Pahorom u Zagrebu, 24. februara 2009.

Hrvatski premijer i šef vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader, ovog je vikenda doveo u pitanje dalji hrvatski angažman na putu prema Europskoj uniji (EU), ako će Europa i dalje tolerirati slovensko ponašanje koje je Sanader nazvao ucjenom. Je li to taktički potez ili najava ozbiljnog zaokreta?

Govoreći ovog vikenda na skupu podmlatka svoje stranke, hrvatski premijer Ivo Sanader je do sada najozbiljnije doveo u pitanje dalji hrvatski angažman na putu prema članstvu u Europskoj uniji, ozbiljno usporenom zbog slovenske blokade pregovora zbog pitanja granice:

„Ukoliko Europa dopusti da jedna zemlja članica, samo zato što je članica, ucjenjuje drugu, kao što to sada radi Slovenija, onda europske integracije nemaju nikakve budućnosti.

Je li doista posrijedi najava ozbiljnog zaokreta ili je to potez motiviran ovom ili onom taktičkom potrebom? I jedno i drugo, kaže za naš radio profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Branko Caratan:

To je poruka koja ima smisla. Naime, EU ne može ostaviti zapadni Balkan ili jugoistočnu Evropu kao neriješeno pitanje.
„U svakom slučaju to je taktička izjava koja vodi računa o predstojećim lokalnim i predsjedničkim izborima. Drugo, to je izjava taktičke naravi koja se uklapa u cjenkanje oko startne pozicije Hrvatske i Slovenije u europskom posredovanju. A treće, naravno, to je poruka koja ima smisla. Naime, EU ne može ostaviti zapadni Balkan ili jugoistočnu Evropu kao neriješeno pitanje.“

Sanader je želio otvoriti oči Bruxellesu za posljedice koje bi donijelo zamrzavanje Hrvatske u čekaonici Europske unije. Naime, po ocjeni profesora Caratana, ako Hrvatska ne može u dogledno vrijeme postati članicom Europske unije, onda su europske perspektive ostalih država nastalih raspadom socijalističke Jugoslavije bespredmetno pitanje:

„Ova regija ostaje crnom rupom na zemljopisnoj karti Europe. Tu je u pitanju i vjerodostojnost europske politike. Cilj EU je bila politička stabilizacija ovog prostora, jačanje ekonomskih veza i integracija europskog kontinenta. To sve onda ostaje nedovršeno.“

A i vrlo vjerojatno zahlađenje hrvatsko-slovenskih političkih i ekonomskih odnosa će po domino-efektu imati dodatni negativan učinak na zemlje regije, upozorava profesor Caratan.

Ovo što Slovenija radi, da ne želi da se problem riješi na međunarodnom sudu, pa čak da prihvaća medijaciju samo u slučaju da dvije trećine njihovih zastupnika prihvati rješenje medijacije – to je višestruka ucjena.
Sanader je ovom izjavom uputio jasnu poruku Europi da se ne može pritiskati Hrvatsku da radi u europskom duhu i da poštuje međunarodno pravo i obaveze, a sa druge strane se dopušta Sloveniji da prljavo ucjenjuje Hrvatsku, kaže za naš radio politički analitičar i dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić:

„Ovo što Slovenija radi, da ne želi da se problem riješi na međunarodnom sudu, pa čak da prihvaća medijaciju samo u slučaju da dvije trećine njihovih zastupnika prihvati rješenje medijacije – to je višestruka ucjena. To je razlog zašto je premijer Ivo Sanader snažno upozorio EU da će to imati vrlo štetne posljedice i po EU, a da ne govorim da će imati posljedice po stabilnost jugoistočne Europe.“

Profesor političke psihologije na zagrebačkom Pravnom Fakultetu Ivan Rimac ocjenjuje kako je Sanader ovom izjavom učinio isto što i Slovenci – uključio je javno mnijenje u pregovarački proces, kao argument za buduću „tvrdoću“ u pregovorima:

„Time što javno deklarira poziciju Hrvatske, on na neki način utvrđuje pozicije Hrvatske u ovom pregovaračkom procesu, koji nije principijelan, ali koji računa sa javnošću kao jednim snažnim elementom koji blokira prevelike ustupke. Taj proces nas, nažalost, više košta.“

Rimac podsjeća da se takva pozicija Slovencima već obila o glavu, blamažom na vanjskopolitičkom planu oko pokušaja zaustavljanja hrvatskog članstva u NATO-u.

XS
SM
MD
LG