Dostupni linkovi

Nova slovenska blokada hrvatskog puta ka EU nije vjerojatna


Foto: zoomzg
Foto: zoomzg
Postoje neslužbene naznake da bi Slovenija mogla pokušati blokirati zatvaranje poglavlja o kretanju kapitala u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom, ako Hrvatska ne dopusti ulazak Nove Ljubljanske banke na hrvatsko tržište. Hrvatski je stav jasan - banka može ući, ali tek nakon što vrati 160 milijuna eura glavnice tzv. „stare štednje“ u Ljubljanskoj banci za 130.000 zakinutih hrvatskih štediša.

Očekuje se da će jedna od tema subotnjeg sastanka hrvatske premijerke i slovenskog premijera biti pitanje „stare devizne štednje“, odnosno hrvatskg traženje da Slovenija vrati 160 milijuna eura plus kamate hrvatskim štedišama nekadašnje Ljubljanske banke, a Slovenija će odgovoriti da je to pitanje sukcesije, i da Hrvatska nema nikakvog razloga zbog toga blokirati ulazak Nove ljubljanske banke u Hrvatsku.

Prema neslužbenim najavama, kako se hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom bliže kraju, Slovenija koristi možda posljednju priliku za uvjetovanje - najavljuje se mogućnost da bi oni mogli blokirati zatvaranje poglavlja o kretanju kapitala, ako Hrvatska ne dopusti ulazak Novoj ljubljanskoj banci na svoje tržište.

Hrvatska pred sastanak bistri svoje pozicije - danas su se na tu temu susreli i premijerka Jadranka Kosor i guverner Hrvatske
Analitičar Davor Gjenero ocjenjuje kako je Slovenija, sa pritiskom vezanim uz arbitražni sporazum, zapravo potrošila svoj manevarski prostor u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom.
narodne banke Željko Rohatinski - ali po ocjeni analitičara Davora Gjenera – Hrvatska „puše na hladno“, jer nije vjerojatna mogućnost nove slovenske blokade.

„Slovenija je sa pritiskom vezanim uz arbitražni sporazum zapravo potrošila svoj manevarski prostor u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom. Vrlo je malo vjerojatno da bi Europska komisija, Europsko vijeće odnosno Vijeće ministara mogli prihvatiti da se za zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala i slobodi konkurencije postavi kao mjerilo otvaranje tržišta za djelovanje Nove ljubljanske banke u Hrvatskoj“, ocjenjuje Gjenero.

Glavni je zagovornik zabrane ulaska Nove ljubljanske banke u Hrvatsku - dok ne vrate novac štedišama - guverner središnje banke Željko Rohatinski, kojeg prema općoj ocjeni nije moguće „slomiti“ političkim argumentima i nazoviargumentima.

Druga su otegotna okolnost za Novu ljubljansku banku loši poslovni rezultati u prvih šest mjeseci, kada je zabilježila 20 milijuna eura čistog gubitka, a – iako je položila bankarski „stres-test“, što ga je provela europska središnja banka – nužno joj je potrebno 400 do 600 milijuna eura svježeg kapitala za dokapitalizaciju.

Usporiti političke razgovore


Upravo na tome, odnosno na jednoj cost-benefit analizi opravdanosti ulaska takve banke u Hrvatsku u mogućim budućim razgovorima treba prvo inzistirati, procjenjuje predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, makroekonomist Ljubo Jurčić.

Željko Rohatinski, foto: zoomzg
„Dakle, trebalo bi napraviti procjenu koristi i troškova ulaska Nove ljubljanske banke u Hrvatsku sa ekononmskog gledišta, pa onda na temelju toga dodati onda i političke elemente, pa procijeniti ukupnu korisnost – i političku i ekonomsku – takvog postupka. Ali bez procjene ekonomske korisnosti trebalo bi zapravo ove političke razgovore – usporiti!“, upozorava Jurčić.

Dakle, ako Slovenci i vrate novac hrvatskim štedišama, i na sljedećem koraku opet ih čeka guverner Rohatinski. On je za jedan hrvatski dnevni list kazao kako postoje naznake da će Slovenija pokušati nagovoriti Hrvatsku na nastavak pregovora o „staroj deviznoj štednji“ pod pokroviteljstvom baselske Banke za međunarodna poravnanja.

Ta je opcija sugerirana u Sporazumu o sukcesiji, pregovori su bez uspjeha vođeni 2001 – 2002. godine, a onda su Hrvatska i drugi sljednici osim Slovenije ocijenili da predviđena opcija konzumirana, da nije dala rezultata i da rješenje treba pronaći na nekoj drugoj instanci ili na sudu.

Hrvatska načelno nema ništa protiv ponovnog otvaranja tih pregovora.

„ Ako bi i sve ostale države sljednice pokazale li spremnost za obnovu pregovora, mislim da nema nikakvog razloga da mi odbijemo na njima sudjelovati“
, kazao je guverner Rohatinski.

Međutim, on obnovu tih pregovora ne vezuje po nekom automatizmu za davanje dozvole za ulazak Novoj ljubljanskoj banci u Hrvatsku, jer uvjet za to i dalje ostaje vraćanje duga štedišama.
XS
SM
MD
LG