Dostupni linkovi

Slovenija deblokirala 11 poglavlja


Odbor za europska pitanja slovenskog parlamenta na izvanrednoj je sjednici danas prijepodne deblokirao 11 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Hrvatsko-slovenski odnosi i dogovor slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor o „odmrzavanju“ pregovora i rješavanju pitanja granice tema su i izvanredne sjednice slovenskog parlamenta danas poslijepodne.

Deblokada hrvatskih pristupnih pregovora u Odboru je izglasana bez i jednog glasa protiv, s tim da su članovi Odbora iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) bili suzdržani.

To daje temelja za očekivanja da će se sličan scenarij ponoviti i na poslijepodnevnoj zatvorenoj sjednici slovenskog parlamenta na tu temu, iako eventualni zaokret u stavovima slovenske nacionalističke oporbe za 180 stupnjeva u posljednjem trenutku ne bi nikoga posebno iznenadio.

Slovenski premijer Borut Pahor danas je pred sjednicu parlamenta razgovarao sa predsjednicima parlamentarnih stranaka koji, prema izjavama nakon susreta, ostaju kod svojih stajališta.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor kazala je danas kako očekuje da će slovenska strana poštivati dogovor sa Hrvatskom, i da će se 2. listopada u organizaciji švedskog predsjedništva Europske unije održati dugo odlagana međuvladina pristupna konferencija.
XS
SM
MD
LG